Na een nieuwe nederlaag bij de afgelopen verkiezingen besloot de CD&V-partijtop om een werkgroep op te richten. Die werkgroep zou onder meer de campagne analyseren, maar ook de verhouding met het middenveld en de ideologische positie van de partij. Uit gelekte documenten die de krant De Standaard kon inkijken, blijkt nu dat de CD&V-mandatarissen alles behalve mals zijn voor het partijhoofdkwartier.

Het was voorzitter Wouter Beke zelf die vrijwel onmiddellijk na de verkiezingsnederlaag aankondigde dat een interne werkgroep zou opgestart worden. De opdracht hield niet alleen in dat de campagne zelf onder de loep zou genomen worden, maar ook de inhoudelijke keuzes voor bijvoorbeeld ‘levenskwaliteit’ en ‘redelijkheid’. Verder zou de groep ook de verhouding met het middenveld – men denke daar bij aan het steeds meer dissidente ACV – nagaan.

Voorlopige documenten van de werkgroep die de krant De Standaard kon inkijken, schetsen nu een CD&V die in een existentiële crisis beland is. Onder meer burgemeesters, parlementsleden en andere partijleden van de christendemocraten zijn bijzonder kritisch voor het hoofdkwartier.

Gebrek aan imago en zichtbaarheid bij parlementsleden

Zo haalt de CD&V-jongerenafdeling bijvoorbeeld uit naar de lijstvorming waarbij alleen “favorietjes” kansen zouden krijgen. De jongeren zelf waren volgens Jong CD&V nu vooral “kiesvee om de lijsten op te vullen”. Verder zouden enkele lokale burgemeesters zelfs overwegen om de naam van hun partij te laten vallen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen – weliswaar pas in 2024. “We hebben een duidelijk plan nodig, anders komen lokale afdelingen in 2024 op onder een andere naam”, luidt het.

Ook de parlementsleden zelf krijgen van de leden een veeg uit de pan. Zo zouden zij onvoldoende zichtbaar zijn geweest in de verschillende wetgevende kamers en imago gemist hebben tijdens de campagne. Dissidente parlementsleden die al eens durven afwijken van de partijlijn zijn eveneens kop van jut. Zo wordt onder meer Hendrik Bogaert genoemd, die pleitte voor een hoofddoekenverbod. Over dat onderwerp bleek er echter geen eensgezindheid te bestaan bij de christendemocraten.

Lees ook:

De Crem vernietigend voor CD&V-top: “Gingen soms soft-groene toer op”