Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) hebben woensdagavond in het Egmontpaleis, waar de tweede vergadering met zeven partijen plaatsvond, een wel heel donker beeld geschetst: Als er geen belastingen verhoogd worden en niet wordt geknipt in de sociale zekerheid wordt het zeer moeilijk om tot een begrotingsevenwicht te komen. Dat is de conclusie van Vande Lanotte en Reynders nadat ook Michel I de begrotingstekorten jaar na jaar opstapelde en staat te lezen in De Tijd.

De nota die een samenvatting weergeeft van de bijeenkomst woensdag en die De Tijd kon inkijken, moest zoals verwacht een ‘sense of urgency’ meegeven. Het structureel tekort, een manier om de budgettaire gezondheid op te meten, zou bij onveranderd beleid tegen het einde van de nieuwe regeerperiode in 2024 oplopen tot 2,3 procent van het BBP of zo’n 11 miljard euro. Dat is dan na 5 jaar centrumrechts besparingsbeleid onder Michel I, de laagste rentes sinds tijden en zonder alle verkiezingsbeloftes rond lagere belastingen in beschouwing te nemen.

Overheidsbeslag in België rond de 50%, maar met al die belastingen rondkomen lukt regeringen niet

De schuldgraad blijft dan weer structureel boven de 100% van het BBP hangen, zo gaat de nota verder. Een uitweg wordt voorzien in de overheidsactiva te verkopen. Een pijnlijk budgettair beleid staat dus in het vooruitzicht, en de pijn kan enkel verzacht worden door “een zeer actief en succesvol beleid […] dat het groeipotentieel en de werkgelegenheidsgraad van België op een significante en duurzame manier verbetert”.

Over overheidsactiva verkopen, weet Vande Lanotte een en ander overigens: Het was de favoriete manier van oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) om de begrotingen op te smukken en de toenmalige minister van Overheidsbedrijven Vande Lanotte (sp.a) organiseerde zo onder meer de verkoop van Brussels Airport (Luchthaven van Zaventem) in 2004. Dat leverde de Belgische staat toen 352 miljoen op. Thans wordt de waarde van de luchthaven boven 6 miljard euro geschat.

Volgende week zal het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt, nog een analyse brengen met nieuwe langetermijnvooruitzichten voor de begroting. Verwacht wordt dat die conclusies in lijn zullen liggen met de cijfers van Reynders en Vande Lanotte.

Lees ook:

Begroting in de rode cijfers: Waar zijn we de draad verloren?

Quid Groen? Almaci: “Blijven beschikbaar”