Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld) fluit Groen terug. Deze ochtend liet Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) weten dat er deze legislatuur een ‘stadstol’ komt, gelijkaardig aan rekeningrijden. Maar dat is “voorbarig”, zegt Gatz nu via BELGA. De stadstol kan gevoelig liggen binnen de rest van Open Vld omdat er al (interne) kritiek weerklonk dat de de Brusselse Open Vld in een te linkse regering is gestapt en MR er had moeten bijforceren.

Men wilde altijd dat Vlaanderen, Wallonië en Brussel samen de kilometerheffing zouden invoeren, maar Brussel wil niet meer wachten. Dit des te meer nadat de huidige Vlaamse coalitie (die verlengd wordt) het plan – voorlopig – afvoerde. Wie Brussel zal inrijden, zal dus mogen betalen. Tijdens de spits zou dat duurder zijn, dus de tol lijkt op een soort van kilometerheffing. Althans, dat liet Van den Brandt weten deze ochtend via De Tijd. Maar Gatz betwist dat nu.

Gatz: ‘We gaan wachten op de vorming van de Vlaamse en Waalse regering’

“In het Brussels regeerakkoord staat dat het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest in het kader van het Nationaal Klimaatplan zal overleg plegen met het Vlaamse en het Waalse Gewest over een mobiliteitssturende slimme kilometerheffing”, zo liet Gatz weten in een korte reactie. “Zolang de Vlaamse en de Waalse regering niet gevormd zijn en zolang dat overleg niet heeft plaatsgevonden, is elke verklaring van leden van de Brusselse regering hierover voorbarig.” Meer commentaar wou de Brusselse liberaal, die wat de gebeten hond is na de partijlijn te negeren en in een linkse regering te stappen in Brussel, niet kwijt over de maatregel.

Nochtans zei Van den Brandt net niet langer rekening te willen houden met de andere gewesten. “We hopen dat de Vlaamse regeringsonderhandelaars nog van gedacht veranderen over de slimme kilometerheffing. Want dat blijft het ideale instrument. Maar we doen het zonder hen als het moet. Er wordt al veel te lang gepalaverd”, zo liet de ecologiste optekenen. “De filedruk is te hoog en de luchtkwaliteit slecht. Dat heeft een negatieve impact op zowel de Brusselaars als de pendelaars.”

Lees ook:

Brussel start met stadstol