In een kleuterschool in de Noord-Franse stad Duinkerke is sinds kort twee dagen per week Nederlands in plaats van Frans te horen. Een experiment van het stadsbestuur, in samenwerking met het Franse ministerie van Onderwijs. Beheersen van het Nederlands zou voor de leerlingen extra jobopportuniteiten moeten creëren in Vlaanderen en Nederland. West-Vlaamse ondernemers juichen het initiatief alvast toe, dat schrijft onder meer De Standaard.

De bewuste school organiseert reeds lessen Nederlands voor leerlingen vanaf 8 jaar, maar gaat nu ook kleuters van de eerste kleuterklas onderdompelen in de Nederlandse taal. Twee dagen per week praat een tweetalige kleuterbegeleidster – eventueel bijgestaan door een Vlaamse assistent – enkel Nederlands.

Franse werknemers “broodnodig” voor West-Vlaamse economie

Het experiment wordt na drie schooljaren geëvalueerd en zou ervoor moeten zorgen dat de stap om in Vlaanderen te gaan werken kleiner wordt. “Het aanbod van Nederlandstalig  onderwijs in deze grensregio moet extra jobopportuniteiten creëren voor onze jongeren in Vlaanderen en Nederland”, stelt de school.

West-Vlaamse ondernemers, die hun vacatures nu al vaak ingevuld zien door Noord-Franse kandidaten, juichen het experiment alvast toe. “Ik vind het een schitterend initiatief”, stelt West-Vlaams Voka-directeur Bert Mons tegenover De Standaard. “De vraag om extra werkkrachten zal nog niet snel verdwijnen. We hebben ze broodnodig.”

Volgens Jan Jambon (N-VA) heeft het één en ander ook te maken met het feit dat in Frankrijk de werkloosheid in de tijd beperkt is. Dat zorgt er volgens de N-VA’er voor dat West-Vlaamse bedrijven eerder Noord-Franse werkzoekenden aantrekken dan Waalse.