N-VA-kopstuk Theo Francken verdedigde vandaag de coalitiekeuze van de N-VA tegenover zijn volgers op Facebook. Zo wijst hij naar de andere partijen – CD&V, Open Vld, sp.a en Groen – voor het ‘mislopen’ van een constructie met Vlaams Belang. Voor de andere partijen was zelfs praten met het Vlaams Belang niet mogelijk. Dat is natuurlijk iets wat bijzonder betreurenswaardig en niet-democratisch is”, stelt Francken in een filmpje op Facebook.

Maandag was de kogel definitief door de kerk: de nieuwe Vlaamse regering gaat bestaan uit N-VA, Open Vld en CD&V. Die nieuwe Zweedse coalitie moet – als het van de N-VA afhangt – fors ambitieuzer zijn. Zo moeten nieuwkomers om aanspraak te kunnen maken op Vlaamse sociale bescherming “eerst vijf jaar ononderbroken, wettig en werkelijk in het land verbleven hebben”. Daarnaast moet er een interne Vlaamse staatshervorming” komen, verdwijnt de woonbonus en komt er in het officieel onderwijs “levensbeschouwelijke neutraliteit […] voor leerkrachten en leerlingen”.

Niet iedereen kan de coalitiekeuze echter smaken. Zo viel er stevige kritiek te horen op de Facebookpagina van Theo Francken. Dat is geen toeval, want Francken was één van de mondigste voorstanders om met Vlaams Belang samen te werken. Tom Van Grieken liet voor de camera’s van de VRT weten dat deze ontevredenheid ook elders te merken valt. “De verliezers Open Vld en CD&V hebben Bart De Wever het mes op de keel gezet. De kiezer gaat niet krijgen waar hij massaal op gestemd heeft”, klonk het bij de Vlaams Belang-voorzitter.

Francken: “Schandalig dat er geen bereidheid is om met de overwinnaar van de verkiezingen te praten”

Francken evenwel verdedigde vandaag de coalitiekeuze tegenover zijn volgers. “Natuurlijk heeft het Vlaams Belang de verkiezingen gewonnen maar samen hebben we geen meerderheid. We hadden dus een derde partij nodig”, legt hij uit. “Voor de andere partijen was zelfs praten met het Vlaams Belang niet mogelijk. Dat is natuurlijk iets wat bijzonder betreurenswaardig en niet-democratisch is. Eigenlijk vind ik het schandalig dat er geen bereidheid is om met de overwinnaar van de verkiezingen te praten”, klinkt het.

In die constellatie waren er volgens Francken twee keuzes mogelijk: “ofwel leg je de boeken neer en kijk je of een derde partij over de brug wil komen – dat hebben we een tijd gedaan maar dat veranderde niet – ofwel ga je verder Vlaanderen besturen”. Zelf verdedigt Francken de laatste optie. Daarnaast, zo voert hij aan, is de “formatienota die [werd] neergelegd door Bart De Wever een verhaal […] waarbij er [werd] geluisterd naar veel verzuchtingen”.

Lees meer:

Van Grieken: “Er hebben mij al veel boze N-VA’ers gebeld”