Slecht nieuws voor Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever: de socialisten kunnen enkele passages uit zijn formatienota niet smaken. De reden? In het Antwerpse bestuursakkoord werd overeengekomen om extra sociale woningen te bouwen. In de formatienota daarentegen pleit De Wever voor maatregelen waardoor grotere steden geen geld krijgen om extra sociale woningen te bouwen. “We rekenen er nu in de eerste plaats op dat alle Antwerpse coalitiepartners dat bestuursakkoord zullen respecteren”, klinkt het bij Antwerps sp.a-fractieleidster Yasmine Kherbache.

In plaats van de oppositie kozen de socialisten in Antwerpen voor een bestuur met de N-VA. Een van de argumenten voor zo’n Bourgondische coalitie (volgens de socialisten)? 5.000 nieuwe of grondig gerenoveerde sociale woningen, iets wat ook in het bestuursakkoord werd gebetonneerd.

Op Vlaams niveau kiest De Wever evenwel voor een andere richting. “We blijven ernaar streven dat gemeenten het Bindend Sociaal Objectief, het vastgelegde aantal sociale woningen, bereiken. Gemeenten die dat aantal sociale woningen al bereikt hebben, krijgen enkel nog financiering voor renovatie zoals energetische maatregelen”, klinkt het in zijn formatienota. Antwerpen evenwel, zit al boven dat streefcijfer.

Sp.a uit de coalitie?

De formatienota zorgt volgens VTM NIEUWS alvast voor onrust bij de Antwerpse socialisten. Een prominente sp.a’er laat zelfs, anoniem, weten dat de partij overweegt om de coalitie op te blazen. Kherbache evenwel reageert tegenover BELGA genuanceerder. “Het bestuursakkoord is heel duidelijk daarover: de wooncrisis moet worden aangepakt, onder meer door extra sociale woningen – niet alleen renovaties”, klinkt het. “We vragen daarvoor ook meer middelen van Vlaanderen. We rekenen er nu in de eerste plaats op dat alle Antwerpse coalitiepartners dat bestuursakkoord zullen respecteren”, stelt Kherbache.

Volgens de anonieme sp.a-bron zouden de Antwerpse socialisten de kwestie volgende week bespreken. “De startnota is slechts een informatienota, geen regeerakkoord”, klinkt het evenwel bij Kherbache.