Als de nieuwe Vlaamse regering de aanbevelingen opvolgt rond autofiscaliteit die in de startnota van partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) zijn aangegeven, dan zal de factuur voor de automobilist flink stijgen. Dat stelt sectorfederatie Febiac na een raming en rapporteren de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.

“In de verkeersfiscaliteit vergroenen we het wagenpark via de invoering vanaf 2020 van de nieuwe Europese verbruiks- en emissietest (WLTP) voor voertuigen”, zo schreef De Wever in zijn nota. “Meer vervuilende wagens worden duurder, milieuvriendelijkere wagens goedkoper.” ‘WLTP’ is een nieuw, meer realistisch systeem om het brandstofverbruik van wagens te meten en moet NEDC (New European Driving Cycle) vervangen. Een simulatie van Febiac toont echter aan dat dit nieuw systeem grote gevolgen kan hebben voor de autotaksen.

Febiac waarschuwt voor omgekeerd effect: Wat als automobilist langer met oude, vervuilendere wagen zal rondrijden?

Op basis van een gemiddelde stijging van de gemeten CO2-uitstoot met 20%, zal immers zowel de jaarlijkse rijtaks als de BIV (de eenmalige belasting op de inverkeerstelling) toenemen. En het is vooral de BIV die pijn zal doen, zo blijkt op basis van Febiac-data. De organisatie hanteerde acht courante automodellen voor haar simulatie. Een kleine stadswagen op benzine verkrijgt al een dubbele BIV, van 114 EUR naar 231. Maar een compacte middenklassewagen op benzine verkrijgt al snel een veel grotere BIV-stijging: van 357 EUR naar 850 EUR. Het zijn echter vooral de bestuurders van dieselwagens die het moeten ontgelden. Eigenaars van een model dat evenveel CO2 uitstoot als een vergelijkbare benzinemotor moeten tot drie keer meer uitgeven aan geraamde BIV-kosten.

Febiac-woordvoerder Joost Kaesemans waarschuwt voor een negatief effect van de zwaardere taksen. Omdat het duurder wordt om een nieuwe wagen in omloop te brengen zouden mensen wel eens langer met een oude, meer vervuilende wagen, durven rijden. “De verhogingen zijn van die aard dat ze niet aanvaardbaar zijn voor de consument en contraproductief zullen werken op de uiteindelijke doelstelling, namelijk de consument doen kiezen voor schonere en zuinigere voertuigen.”

De fiscale afstraffing voor automobilisten is opvallend omdat in april, luttele weken voor de verkiezingen, het rekeningrijden nog werd afgesteld. Dit na breed protest op sociale media en scherpe oppositie van onder meer Vlaams Belang en huidig Kamerlid Jean-Marie Dedecker (LDD). Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) was aanvankelijk grote voorstander van het systeem – waarbij automobilisten 2 of 5 eurocent per kilometer zouden betalen – maar na interne kritiek vanwege ook zijn eigen partij en tevens vanwege regeringspartijen CD&V en Open Vld, werd het plan definitief afgevoerd. Vlaams Belang bleef echter sceptisch en verwees naar eerder gebroken beloftes.

Lees ook:

De Wever: “Ik heb dat rekeningrijden niet graag laten varen”