De organisatie van Pukkelpop heeft zich in een bericht op Facebook verontschuldigd voor “de misverstanden die zouden kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van vlaggen op de camping.” Rond het festival ontstond deze week ophef nadat klimaatactiviste Anuna De Wever werd uitgejouwd tijdens een speech op één van de podia. De Wever en haar vriendinnen werden daarna naar eigen zeggen nog lastiggevallen door “jongens met Vlaamse vlaggen”.

“Na grondig overleg met burgemeester Steven Vandeput wenst de organisatie zich te verontschuldigen voor de misverstanden die zouden kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van vlaggen op de camping van Pukkelpop”, klinkt het in een bericht op de officiële Facebookpagina van het festival. De organisatie voegt daar verder nog aan toe dat ze elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag verwerpt.

Na grondig overleg met burgemeester Steven Vandeput wenst de organisatie zich te verontschuldigen voor de misverstanden…

Publiée par Pukkelpop sur Samedi 17 août 2019

Pukkelpop was al vóór speech De Wever “bezig” met vlaggen

Donderdagnacht gaven Anuna De Wever en andere klimaatactivisten van ‘Youth for Climate’ – op uitnodiging van Pukkelpop – een speech voor het klimaat op één van de podia. Er ontstond toen echter meteen een spontaan boegeroep en gefluit dat gedurende de hele speech aanhield. Zo was onder meer te zien op videobeelden.

Later verklaarde De Wever dat ze op de camping nog was lastiggevallen door jongens met Vlaamse vlaggen. De organisatie besloot daarop om zo’n twintigtal Vlaamse vlaggen op de camping in beslag te nemen. Volgens Pukkelpop ging het om de “zwarte, zogenaamde collaboratievlag”.

Op een bericht van Kaoutar Oulichki, voorzitter van Jongsocialisten België en diversiteitsconsulente bij het ABVV, over Vlaamse vlaggen op de camping reageerde Pukkelpop echter donderdag al. “Ik ben vijf minuten op Pukkelpop en heb al vier collaboratievlaggen gezien. Is dit waar Pukkelpop voor staat?”, klonk het bij Oulichki. “Nee Kaoutar, we nemen dit ter harte en zijn ermee bezig”, reageerde het festival.