Het ‘reddingsschip’ van de ngo Artsen Zonder Grenzen mag dan toch aanmeren in de haven van Malta. De 356 illegale migranten aan boord van het schip zullen verdeeld worden over zes Europese landen. Dat meldt VRT NWS

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Sinds het aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering worden zogenaamde ‘reddingsschepen’ met illegale migranten echter consequent geweigerd. Hun modus operandi zou immers de laatste, cruciale schakel zijn in een keten van mensensmokkel, zo vindt men.

Ngo terug actief

Het ‘reddingsschip’ van ngo’s Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerrannée, de Aquarius, was het eerste schip dat de toegang tot Europa ontzegd werd. Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wilde een voorbeeld stellen en slaagde er uiteindelijk zelfs in het schip aan banden te leggen. Met succes, in de daaropvolgende jaren nam het aantal reddingsschepen én het aantal doden op de Middellandse Zee spectaculair af.

Maar sinds kort zijn er terug enkele ‘reddingsschepen’ actief in het gebied voor de Libische kust, waar de schepen illegale migranten uit het water vissen nadat die er door smokkelaars worden achtergelaten. En ook het nieuwe schip van Artsen zonder Grenzen, de Ocean Viking, is sinds enkele weken terug te vinden op de Middellandse Zee.

Enkele dagen na de herlancering van hun reddingsmissie zaten er al 356 migranten aan boord van hun schip. Ze vroegen toestemming aan Malta en Italië om aan te meren, maar kregen een nul op het rekest. Het schip dobberde ruim twee weken doelloos rond op de Middellandse Zee, maar nadat de ngo aan de alarmbel trok over de situatie aan boord werd dan toch een oplossing gevonden.

De Europese Unie maakte gisteren bekend dat er een akkoord werd bereikt over de opvang van de migranten aan boord van het schip, het grootste struikelblok voor Malta om het schip niet te laten aanmeren. Zes Europese landen hebben beloofd de opvarenden te zullen opvangen, waardoor het schip nu toch in Malta mag aanmeren. Frankrijk zal 150 mensen opnemen, Portugal 35. De andere landen die ook helpen zijn Duitsland, Luxemburg, Ierland en Roemenië.