Federaal informateur en ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders maakt volgens de krant Le Soir een goede kans om het Belgische Eurocommissariaat in de wacht te slepen. Zo zou de regering op het punt staan om de naam van Reynders aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen door te geven. Dit bericht werd echter nog niet bevestigd en ook bij de vorming van de regering-Michel werd Reynders aanvankelijk getipt als Belgische Eurocommissaris. 

Didier Reynders en supranationale topjobs is vooralsnog geen succesvol huwelijk. Zo liep de liberaal al twee benoemingen mis. Eerder, bij de vorming van de regering-Michel, werd niet Reynders maar Marianne Thyssen (CD&V) Eurocommissaris en dit jaar werd Marija Pejcinovic Buric in plaats van de ambitieuze liberaal voorzitter van de Raad van Europa. Driemaal zou volgens Le Soir evenwel scheepsrecht zijn. “De ongeschreven regel luidt dat het na Marianne Thyssen opnieuw de beurt is aan een Franstalige kandidaat”, redeneert de krant. “Het cdH staat buitenspel, Ecolo doet niet mee en de PTB praat er niet over.”

In die situatie blijven alleen de Franstalige liberalen en socialisten nog over maar de PS zou – althans volgens Le Soir – niet meer in de running zijn. Het gevolg? De liberalen zijn aan zet en zouden Reynders voordragen.

De klokt tikt

In principe moet ons land eind augustus een kandidaat-Eurocommissaris voordragen. Hoe langer we wachten, hoe kleiner de kans dat we een belangrijke portefeuille krijgen. Voormalig Vlaams minister-president en huidig Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA) verwacht niet dat België nog een belangrijke positie krijgt. “Weken geleden werd er al gewheeld en gedeald. Polen en Italië steunden de aanstelling van Ursula von der Leyen als Commissievoorzitter in ruil voor een belangrijke bevoegdheid”, stelt hij tegenover De Morgen.

Strakke deadline of geen strakke deadline: de regering-Michel heeft maar een krappe vertegenwoordiging in de Kamer. N-VA-fractieleider Peter De Roover dringt volgens De Morgen dan ook aan op een parlementair debat over de Europese voordracht. “Want met 38 van de 150 zetels heeft deze regering geen autoriteit meer”, klinkt het.

Lees meer:

Kans op vrouwelijke Eurocommissaris stijgt: Slecht nieuws voor Reynders