Duitsland zal niet deelnemen aan de patrouillemissie in de Straat van Hormuz die door de Verenigde Staten geleid wordt. Dat zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD).

“Duitsland zal niet deelnemen aan de door de Verenigde Staten voorgestelde en geplande zeemissie”, zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD). Volgens Maas gelooft de Duitse regering dat de Amerikaanse strategie, om “maximale druk” op Iran uit te oefenen, “verkeerd is”.

“Er is geen militaire oplossing”

Volgens Maas probeert Berlijn een verdere escalatie in de regio te voorkomen. De Duitse regering wil zich richten op een diplomatieke oplossing. “Er is geen militaire oplossing”, aldus Maas. Duitsland blijft in nauw overleg met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over een Europese aanpak van de scheepvaartcrisis in de Perzische Golf.

De Europese landen proberen het Iraanse nucleaire akkoord te redden, nadat de Verenigde Staten zich vorig jaar eenzijdig uit het pact terugtrokken. De Amerikaanse regering van president Donald Trump (Rep.) legde intussen nieuwe sancties op.

Richard Grenell, de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, was niet opgezet met de Duitse beslissing. “Duitsland is de grootste economische macht in Europa. Dit succes brengt wereldwijde verantwoordelijkheden met zich mee”, aldus Grenell. “Amerika heeft veel opgeofferd om Duitsland te helpen deel te blijven uitmaken van het Westen.” Daarbij verwees Grenell ook naar de miljarden die de VS betalen om 34.000 Amerikaanse soldaten in Duitsland gestationeerd te houden.

Ook België gevraagd door VS

De VS hadden Duitsland en andere Europese landen – waaronder ook België – formeel verzocht om deel te nemen aan de patrouillemissie in de Straat van Hormuz. Washington probeert militaire escortes aan te bieden aan commerciële schepen in de Perzische Golf. Bijna een derde van de wereldwijde olie-export passeert langs de Straat van Hormuz.

Op 19 juli nam Iran een olietanker in beslag die onder Britse vlag vaarde. Enkele dagen voordien had het Verenigd Koninkrijk, op aansturen van de VS, een Iraanse mammoettanker in beslag genomen in de buurt van Gibraltar. De VS beschuldigen Teheran ook van een reeks aanvallen op olietankers in de Perzische Golf.