De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) wil de vluchtelingenstatus afnemen van Syriërs die regelmatig ‘op vakantie gaan’ naar hun thuisland. Zo’n 780.000 Syrische vluchtelingen kwamen de afgelopen jaren naar Duitsland. Inmiddels zouden grote delen van het land echter opnieuw onder controle zijn na jaren van oorlog.

Een strenger asielbeleid is al langer een stokpaardje van de Duitse Binnenlandminister Horst Seehofer (CSU). Hij wil nu optreden tegen Syrische vluchtelingen die in Duitsland verblijven maar regelmatig voor persoonlijke redenen hun thuisland bezoeken. Na verschillende meldingen daaromtrent bekijkt Seehofer of hij de vluchtelingenstatus van die ‘vakantiegangers’ kan afnemen. “Wie als Syrische vluchteling regelmatig op vakantie gaat in Syrië, kan zich niet ernstig beroepen op mogelijke vervolging in Syrië”, klonk het bij de christendemocraat.

Strenger Duits asielbeleid?

De autoriteiten van het Duitse Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen zouden nu onmiddellijk de intrekking van de vluchtelingenstatus moeten onderzoeken indien zij op de hoogte zijn van reizen naar het land van herkomst. Volgens Seehofer wordt de situatie in Syrië op de voet gevolgd en zullen repatriëringen worden uitgevoerd “indien de situatie het toelaat”. 

Zo’n 780.000 Syriërs zijn de afgelopen jaren naar Duitsland gevlucht. In maart zei het Migratie- en Vluchtelingenbureau dat er thans geen sprake meer zou zijn van een landelijk gewapend conflict in Syrië en dat grote delen van het land opnieuw onder controle zijn.

Binnenlandminister Seehofer veroorzaakte zo’n jaar geleden nog een regeringscrisis met bondskanselier Angela Merkel (CDU) over het terugsturen van asielzoekers die reeds in een ander EU-land asiel hadden aangevraagd. De twee kwamen echter tot een compromis en Seehofer beoogde om 40.000 asielzoekers terug te sturen. Uiteindelijk werden er echter maar 20 teruggestuurd.

Lees ook:

‘Strenger’ Duits asielbeleid faalt compleet