De twee schietpartijen in Texas en Ohio, die afgelopen weekend 29 levens eisten, zinderen na in de Verenigde Staten (VS). Volgens sommige Democraten is de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) ten dele verantwoordelijk voor de extreemrechtse terreurdaad in El Paso. Trump zei van zijn kant dat “haat geen plaats in ons land” heeft. Uit sociale media van de dader van de schietpartij in Dayton blijkt dan weer dat deze links was. Ook leek hij erg goed voorbereid te zijn.

Tussen de twee bloedbaden zat slechts 13 uur verschil. De eerste slachtpartij in El Paso in Texas, eiste 20 levens alvorens de schutter zich overgaf. De dader verspreidde voor de terreurdaad een manifest op 8chan. In het manifest noemt de 21-jarige Patrick Crusius de aanslag “een reactie op de Latijns-Amerikaanse invasie van Texas”. Ook sprak hij zijn steun uit voor de aanslag tegen moslims in Christchurch, in Nieuw-Zeeland.

Democraten proberen politieke garen te spinnen na aanslag

Het Amerikaanse gerecht behandelt de aanslag als een geval van binnenlands terrorisme. Mogelijk zal Mexico om de uitlevering van Crusius vragen. Er vielen zeker zes slachtoffers met de Mexicaanse nationaliteit in El Paso. “Voor Mexico is deze persoon een terrorist”, zei de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) noemde de schietpartij in El Paso een “lafhartige daad”. Ook zei hij dat “haat geen plaats” in de VS heeft. “Dit is ook een geestesziekteprobleem, als je beide gevallen bekijkt”, zei Trump.

Verschillende Democratische presidentskandidaten beschuldigen Trump ervan onrechtstreeks verantwoordelijk te zijn voor El Paso, aangezien hij van het bestrijden van illegale migratie uit Latijns-Amerika een speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt. Beto O’Rourke (Dem.) – zelf afkomstig uit El Paso – noemde Trump “een openlijke racist” die “meer racisme in dit land” aanmoedigt.

“Al het bewijsmateriaal suggereert dat we een president hebben die een racist is, die een xenofoob is die een beroep doet op blank nationalisme”, zegt de linkse Bernie Sanders (Dem.). Veel Democraten deden een nieuwe oproep om de wapenwetgeving in de VS te verstrengen.

Schietpartij Ohio

Later in het weekend vond een tweede schietpartij plaats in Dayton, Ohio. Daar vielen negen doden, met inbegrip van de zus van de dader. Ook vielen 27 gewonden. Mogelijk had een veel groter drama voorkomen kunnen worden, aangezien de politie de dader binnen een halve minuut wist uit te schakelen.

Connor Betts, de dader, droeg een kogelvrij vest en een masker. Over een mogelijk motief tast de politie nog in het duister. Vooralsnog heeft de politie naar eigen zeggen geen aanwijzing dat er in Ohio een politieke motivatie speelde. Wel blijkt uit de sociale media van Betts dat hij socialistisch, links en erg kritisch tegenover Trump was. In de uren voor de schietpartij likete hij tweets over de schietpartij in El Paso. Twitter verwijderde zijn account intussen.