Vandaag moet informateur Bart De Wever (N-VA) knopen doorhakken. Gaat hij voor een Bourgondische coalitie of opnieuw een Zweedse? Maar Vlaams parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) biedt nog een andere keuze: “Een Vlaamse regering mét het Vlaams Belang of zonder de N-VA”? Donderdag werd al duidelijk dat een Bourgondische coalitie (met sp.a, N-VA en Open Vld) aan waarschijnlijkheid wint, maar CD&V zou er nog niet volledig uit liggen. Voor wie het haast zeker wel voorbij is, is Vlaams Belang. Maar “er zullen veel elementen in het regeerakkoord zitten waar Vlaams Belang zich in herkent”, klinkt het bij N-VA en schrijft Het Laatste Nieuws. Nadat Jean-Marie Dedecker (LDD, verkozen op N-VA-lijst) gisteren nog druk opvoerde voor een minderheidskabinet met steun van het Belang, toont Dewinter echter ook zijn tanden: “We kunnen zijn beste bondgenoot zijn. Maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden”, zegt hij op Radio 1 deze ochtend.

Allicht worden vandaag de grote beslissingen gemaakt. Zal N-VA voor een nieuwe Zweedse regering kiezen met N-VA of voor een met sp.a? Of met beide? Voor Vlaams Belang wordt een ‘elegante uittocht’ verwacht. Maar, “ze zullen zich herkennen in het regeerakkoord”, klinkt het zalvend bij N-VA. Vlaams Belang lijkt echter niet een rietje in het kluit te willen gestuurd worden. “[De Wever] heeft ons meegedeeld dat er nog verschillende pistes zijn en dat hij snel zal beslissen. De keuze is aan N-VA: de wil van de kiezer of een regering van verliezers”, zo liet Kamerfractieleidster Barbara Pas (Vlaams Belang) gisterenavond al weten.

Dewinter: “We kunnen vanuit de oppositie ergste nachtmerrie van N-VA worden”

Filip Dewinter doet daar nu een schepje bovenop. “Bart De Wever twijfelt te veel, hij moet duidelijkheid bieden”, zegt het bijna iconische kopstuk van het Belang. En die duidelijkheid moet zijn: “Een Vlaamse regering mét het Vlaams Belang of zonder de N-VA.” Want als de N-VA de voet neerzet, worden de andere partijen verplicht om alle resterende fracties bijeen te rapen, inclusief de communisten van PVDA, iets wat CD&V en Open Vld evenzeer steeds gezegd hebben om nooit te willen doen. “Laat dan de verliezers – CD&V, Open Vld, Groen, sp.a én PVDA – maar eens hun verantwoordelijkheid nemen en een regering vormen. Dan zullen we wel zien wat er gaat gebeuren.”

De Winter is ook redelijk zeker, dat als N-VA voet bij stuk houdt, er toch een N-VA-regering met Vlaams Belang zou komen. “Laten we nu ook maar eens temporiseren. Als De Wever niet bezwijkt voor de chantage van CD&V en Open Vld, dan is er zeker nog een autostrade die leidt naar een regeringsdeelname van Vlaams Belang”, en zo sluit Dewinter dreigend af, “Bart De Wever moet één ding goed beseffen. We kunnen zijn beste bondgenoot zijn. Maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden.”

Een ander vraagstuk dat dit weekend ook zal opgelost moeten worden is wie minister-president zal worden van die nieuwe coalitie. N-VA is naar de kiezer getrokken met Jan Jambon als kandidaat-premier en Bart De Wever als kandidaat-minister-president, ook al beloofde die laatste eerder na oktober om burgemeester in Antwerpen te blijven. Maar nu wordt er zelfs gespeculeerd dat De Wever naar het federale niveau zou gestuurd worden, om zo ernstiger genomen te worden bij de PS. Een hoge N-VA-bron van Het Laatste Nieuws verklaart: “Besturen met de PS is niet uitgesloten. Het zal wel richting confederalisme moeten leiden, maar dit kan sowieso niet van vandaag op morgen.”

Lees ook:

Ook Van Quickenborne fan van Bourgondische coalitie van ‘losers’