Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk Kamerlid verkozen op de West-Vlaamse N-VA-lijst, is van mening dat N-VA-voorzitter Bart De Wever moest doorduwen om een regering met het Vlaams Belang te forceren. “Bart De Wever kon achteroverleunen en tegen de rest zeggen: doe het dan zelf. Hij had gewoon het been stijf moeten houden, desnoods tot nieuwe verkiezingen”, stelde hij in Radio 1-programma ‘De ochtend’.

Maandag was de kogel definitief door de kerk: de nieuwe Vlaamse regering gaat bestaan uit N-VA, Open Vld en CD&V. Die nieuwe Zweedse coalitie moet – als het van de N-VA afhangt – fors ambitieuzer zijn. Zo moeten nieuwkomers om aanspraak te kunnen maken op Vlaamse sociale bescherming “eerst vijf jaar ononderbroken, wettig en werkelijk in het land verbleven hebben”. Daarnaast moet er een interne Vlaamse staatshervorming” komen, verdwijnt de woonbonus en komt er in het officieel onderwijs “levensbeschouwelijke neutraliteit […] voor leerkrachten en leerlingen”.

Dedecker: “Als je Vlaams Belang in het bad steekt, waren we er voor eeuwig van verlost”

Dedecker is niet tevreden dat De Wever (opnieuw) in zee gaat met Open Vld en CD&V. Het probleem? N-VA en Vlaams Belang hebben samen geen meerderheid. Bijgevolg hebben ze een derde partij nodig en geen enkele formatie ziet heil in een samenwerking met de rechts-nationalisten.

Dedecker merkt evenwel op dat de N-VA Vlaams incontournable is. Immers, zonder N-VA en Vlaams Belang kan men enkel over een meerderheid beschikken door met de PVDA samen te werken. “Bart De Wever kon achteroverleunen en tegen de rest zeggen: doe het dan zelf. Hij had gewoon het been stijf moeten houden, desnoods tot nieuwe verkiezingen (een ontbinding van een assemblee is niet mogelijk op deelstatelijk niveau, n.v.d.r.)”, stelde Dedecker in Radio 1-programma ‘De ochtend’.

Door Vlaams Belang bij het bestuur te betrekken kan men volgens Dedecker “een einde maken aan een reeks van zwarte zondagen”. “Als je Vlaams Belang in het bad steekt, waren we er voor eeuwig van verlost. Ofwel konden ze het, zo veel te beter, ofwel waren we er voor eeuwig van verlost”, redeneert het donkerblauwe Kamerlid. Dedecker is naar eigen zeggen “geen voorstander van [het] Vlaams Belang, wel om een einde te maken aan die zwarte zondagen”. “Moet je nog verkiezingen organiseren als je geen rekening houdt met de wil van de kiezer?”, aldus Dedecker.

Lees meer:

Van Grieken: “Er hebben mij al veel boze N-VA’ers gebeld”