De liefde tussen Jean-Marie Dedecker en de N-VA lijkt (opnieuw) over en uit. Zo verklaarde hij zondag tegenover VTM NIEUWS dat, mochten er nieuwe verkiezingen komen, hij niet meer op een N-VA-lijst zou gaan staan. “Bij nieuwe verkiezingen, denk ik dat ik mijn eigen partij nieuw leven inblaas”, citeert Het Laatste Nieuws het onafhankelijke Kamerlid. “Dan zou ik de buffer vormen om eindelijk eens tegen die zwarte zondagen in te gaan”, motiveert Dedecker zijn keuze.

Bij de verkiezingen was Dedecker nog N-VA-Kamerlijstduwer. Hoewel hij vooraf had verklaard dat hij niet tot de N-VA-fractie ging toetreden, zou hij de Vlaams-nationalisten wel min of meer sparen. Lang duurde deze ‘wapenstilstand’ evenwel niet. Zo kon Dedecker zich formeel niet vinden in de beslissing van het N-VA-bestuur om niet met het Vlaams Belang samen te werken. “[Bart De Wever] had gewoon het been stijf moeten houden, desnoods tot nieuwe verkiezingen”, verklaarde Dedecker in dat verband. Vorige week, toen sectorfederatie Febiac waarschuwde voor een factuurverhoging voor de automobilist, haalde Dedecker (opnieuw) fors uit.

Zondag, in VTM NIEUWS, was de rechts-liberaal opnieuw kritisch voor de Vlaams-nationalisten. “Als er nu nieuwe verkiezingen komen, eerlijk, na wat er gebeurd is, ik denk dat ik mijn partij (Lijst Dedecker – LDD, n.v.d.r.) dan nieuw leven inblaas. En dan zou ik de buffer vormen om eindelijk eens tegen die zwarte zondagen in te gaan. Ik denk dat dat nog de enige optie is voor mij, in de herfst van mijn politieke loopbaan”, stelde Dedecker.

Dedecker kan benoeming Reynders niet smaken

Naast de autofiscaliteit beroerde ook de voordracht van MR-kopstuk Didier Reynders (MR) als Eurocommissaris de gemoederen. Dedecker betreurt dat hij over die benoeming niet werd gehoord door de regering. “Al wie ons vertegenwoordigt in Europa ligt nu op Waals niveau en het zijn twee mensen van dezelfde partij”, stelde Dedecker tegenover VTM NIEUWS. “De naam van Reynders ligt al op de tafel sinds dat hij gebuisd is om commissaris-generaal van de Raad van Europa te worden, om dan te compenseren met Eurocommissaris”, klinkt het.

Dat het uitgerekend Reynders werd, is volgens Dedecker niet zo vreemd. “Ik denk dat Charles Michel liever Reynders naast zich heeft dan dat hij opnieuw de MR zou overnemen”, verwijst hij naar de ‘vete’ tussen de clan-Reynders en de clan-Michel.

Lees meer:

Dedecker: “De Wever had gewoon het been stijf moeten houden”