De formatienota van informateur Bart De Wever gaf een aanzet voor het verbieden van zichtbare religieuze tekens in het officieel onderwijs. Geven Open Vld en CD&V hun fiat, dan verspillen we volgens Gents Groen-schepen Elke Decruynaere talent. “Er [zijn] veel jongeren die hun studiekeuze van een eventueel hoofddoekverbod laten afhangen. Ze kiezen dus niet voor de school of richting die bij hun talenten en interesses aansluit”, stelt Decruynaere tegenover Knack.

De formatienota van Bart De Wever is – met betrekking tot identiteit – strenger en seculierder. Zo schuift de informateur levensbeschouwelijke neutraliteit voor leerkrachten en leerlingen in het officieel onderwijs naar voor. Concreet komt dit neer op een verbod op zichtbare religieuze tekens. Net zoals we dat doen voor alle publieksfuncties bij de Vlaamse en lokale overheden”, vult de nota aan.

Het nieuwe aan de maatregel mocht hij de onderhandelingen overleven? Het gegeven dat de Vlaamse regering zelf een dergelijk beleid gaat voeren. Momenteel beslissen scholen hier zelf over. Zo hebben Antwerpse gemeenschapsscholen al bijna tien jaar een hoofddoekenverbod. Daarnaast betwijfelt Decruynaere of “de Vlaamse regering zo’n algemeen verbod kan en mag invoeren”. “Volgens de gerechtelijke uitspraken die er tot nu toe zijn geweest, moet dat school per school worden bekeken. Dat is ook hoe we het in Gent aanpakken”, klinkt het.

Decruynaere: “Verspillen van talent”

Decruynaere evenwel is een voorstander van een algemene toelating van hoofddoeken en andere religieuze symbolen. “Het is niet omdat een schoolgebouw een neutrale plek moet zijn dat de leerlingen die er les volgen hun levensbeschouwing niet mogen laten zien”, stelt ze tegenover Knack.

Tevens laten volgens Decruynaere “veel jongeren […] hun studiekeuze van een eventueel hoofddoekverbod […] afhangen”. “Het is ongelooflijk hoeveel talent we op die manier verspillen. En dat zal nog veel erger worden als er straks daadwerkelijk een algemeen verbod komt. Dan verliest iedereen”, stelt de Groen-schepen tegenover Knack.

Lees meer:

Geeft nota De Wever aanzet tot échte hervormingsregering?