Het internationaal vermaarde muziekfestival Tomorrowland komt opnieuw negatief in het nieuws omwille van de aanwezigheid van drugs op het festivalterrein. Zo getuigen verschillende crewleden in een undercoverreportage van VTM Nieuws dat medewerkers van het festival zélf drugs dealen. 

Met 61 opgepakte dealers, een (bekende) Nederlandse actrice die werd aangehouden omwille van het verkopen van verdovende middelen en twee overlijdens door een overdosis, oogt het bilan van Tomorrowland niet al te best. Langs de andere kant: van een trendbreuk is niet echt sprake. Zo werden er vorig jaar in totaal 63 drugdealers op heterdaad gevat. Hun nationaliteiten waren toen evenzeer divers: Brits, Nederlands, Italiaan, Deens, Canadees, Belgisch, Roemeens, Australisch, Israëlisch, Duits, Noors, Zwitsers en Braziliaans.

Ook medewerkers betrokken

Volgens een undercoverreportage van VTM Nieuws beperkt het verkopen van drugs zich evenwel niet tot de ‘bezoekers’ van het festival. Ook medewerkers zouden zich bezondigen aan het verkopen van verboden middelen. Sterker nog: volgens getuigen zouden er crewleden zijn die precies daarom bij het kosmopolitisch evenement zouden willen werken.

De organisatie zal onderzoeken of medewerkers effectief drugs hebben gedeald. “We zijn ervan overtuigd dat dit misplaatst gedrag van enkele crewleden zeer uitzonderlijk is”, reageert het festival. “We benadrukken dat het nultolerantiebeleid ook geldt voor al onze 10.000 medewerkers. Er worden controles uitgevoerd bij crew tijdens opbouw en festivaldagen, dit aan de crew in- en uitgangen en op de crewcamping”, klinkt het. Kloppen de getuigenissen dan betreft het volgens de organisatie van Tomorrowland uitzonderlijk en misplaatst gedrag. “Het merendeel van onze crew heeft de afgelopen weken super hard meegewerkt aan het festival en daar zijn we hen heel dankbaar voor. Het is jammer dat zij nu in een slecht daglicht komen te staan”, laat het festival tegenover VTM NIEUWS optekenen.