Het gebouw van de Belgische ambassade in de Verenigde Staten staat te koop. In de plaats zal onze diplomatieke vertegenwoordiging in Washington DC verhuizen naar enkele appartementen in het centrum van de stad. De verkoop van onze ambassade moet 25 miljoen euro opbrengen. Opmerkelijk echter, de inspectie van ‘BuZa’ uitte zich al als tegenstander van de verhuis. Dit gezien onder meer het onderhoud meer zal kosten. Delen van onze ambassade verhuren, zou amper onderzocht zijn. Dat schrijft De Standaard.

België gaat zijn ambassade in Washington DC, de hoofdstad van de VS, verkopen. Er zou reeds in 2016 door buitenlandminister Didier Reynders (MR) beslist zijn om het imposante gebouw te verkopen. Het gebouw zou te groot zijn en en niet volledig benut worden. De verkoop moet 25 miljoen EUR opbrengen.

België verkoopt iconische ambassade: Eventjes ‘kassa kassa’ en de kosten zijn voor later

De Belgische ambassade in de VS is een indrukwekkend gebouw. De iconische ambassade is gebouwd in de vorm van een halve maan en ligt aan 3330 Garfield Street NW – nabij Massachusetts Avenue waar de meeste ambassades zich bevinden. De nabijheid van het stadsbos geeft het gebouw ook een weidse en groene uitstraling. Maar eind dit jaar of begin volgend jaar moet onze ambassade dus verhuizen, dit naar twee ‘anonieme’ appartementsblokken in het centrum van Washington.

Opvallend echter: de inspectie van Buitenlandse Zaken is geen voorstander van de verhuis. Het onderhoud van de nieuwe plekken zal immers duurder uitvallen dan die van het huidige ambassadegebouw. Alternatieve oplossingen, zoals appartementen inrichten in het gebouw voor verhuur, zouden onvoldoende onderzocht zijn. Volgens ambtenaren die op de hoogte waren van de zaak, dreigt bovendien imago- en prestigeverlies. Het iconische gebouw levert immers veel zichtbaarheid op en werd bovendien nog door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Paul-Henri Spaak (BSP) ingewijd in 1957 nadat de Belgische staat de grond kocht kort na WOII.

(Lees verder onder de kaart.)

Het kabinet van Buitenlandse Zaken wilde niet reageren tegenover De Standaard.

Onder het beleid van oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) werden om de begrotingscijfers op te smukken ook tal van overheidsgebouwen verkocht, om ze daarna opnieuw te huren. Deze ‘sale-and-lease’-truc heeft de Belgische staat al miljarden gekost en is vele malen duurder uitgevallen dan de 473 miljoen euro die privé-investeerders die de gebouwen kochten, betaalden.