CD&V-kopstuk en huidig ontslagnemend federaal binnenlandminister Pieter De Crem gooit nog wat olie op het communautaire vuur. Op Radio 1 gaf de gematigd Vlaamsgezinde conservatief zijn ongezouten mening over de huidige federale regeringsvorming, die meer dan ooit muurvast lijkt te zitten. Een federale regering zonder Vlaamse meerderheid kan niet, klinkt het fel. Bovendien moet een nieuwe federale regering een verantwoordelijk socio-economisch akkoord kunnen voorleggen. “Maar het sociaal-economische partijprogramma van de PS staat haaks op de realiteit waarmee wij in Vlaanderen willen werken.”

CD&V, Open Vld en N-VA treffen de laatste voorbereidingen rond een Vlaams regeerakkoord. Maar terwijl het Vlaamse niveau eindelijk een vooruitzicht heeft op een regering, zit alles vast op federaal gebied. De grootste partijen, PS en N-VA, zaten eind juli even samen aan tafel, maar veel verder dan dat kwam het niet. Volgens De Crem – samen met Kamerlid Hendrik Bogaert het gezicht van de Vlaamse rechterflank van CD&V – hoeft dat ook niet te verbazen.

De Crem wil geen regering zonder Vlaamse meerderheid en ook geen linkse belastingregering

De CD&V-topper legt de verantwoordelijkheid voor de impasse namelijk bij de PS. “Ik zie beweging vanuit de grootste partij van Vlaanderen, die de deurbel van de grootste partij van Wallonië indrukt, maar langs de andere kant van de taalgrens doen ze niet open.”

De Crem trekt ook enkele lijnen in het zand. “Een federale regering zonder Vlaamse meerderheid, dat kan niet”, zo belooft de Aalteraar op Radio 1. “Er liggen allerhande zware dossiers op tafel, denk bijvoorbeeld aan de brexit, waarvoor je een stevige basis nodig hebt. Maar ook als er een staatshervormingsagenda op tafel zou komen, moet die meerderheid solide zijn.”

(Lees verder onder de tweet.)

Bovendien wil de uittredende minister van Binnenlandse Zaken niet in een linkse belastingregering stappen, maar in tegendeel een fiscaal verantwoordelijk economisch beleid uitbouwen. “Maar als je dan kijkt naar het partijprogramma van de PS, zie je daar zaken in die heel haaks staan op de economische realiteit die wij in Vlaanderen willen”, aldus nog De Crem, die de radicalere positie van de PS electoraal verklaart. “De PS wil de stemmen die ze verloren aan de communisten (van de PVDA, red.), terugwinnen. Het terugschroeven van de pensioenleeftijd, de hervorming van de arbeidsmarkt van een 5-daagse naar een 4-daagse werkweek met behoud van loon… Dat is totaal onbevattelijk voor de sociaal-economische realiteit waarmee wij in Vlaanderen willen werken.” 

Afgelopen weekend zei ex-minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nog een gelijkaardige boodschap via dezelfde radiozender. Volgens de N-VA’er zijn zijn partij en de PS ‘op vele punten als water en vuur’, want “de PS is niet bereid om de groei van uitgaven af te remmen, het moet allemaal van belastingverhogingen komen en dat is voor ons onaanvaardbaar.”

Lees ook:

Di Rupo schrijft PS richting PVDA/PTB