Het veelbelovend medicijn tegen migraine Aimovig zal niet worden terugbetaald via de ziekteverzekering. Reden? Er werd geen overeenstemming gevonden tussen de Belgische overheid en de producent van het middel. Nochtans wordt aan de werking van Aimovig niet getwijfeld, schrijft Het Nieuwsblad.

Bij migrainepatiënten is het veelbelovende middel Aimovig al langer bekend. Tests toonden namelijk aan dat patiënten, die normaal zo’n 20 dagen per maand last hebben van zware migraine, met het middel nog maar 6 dagen per maand last ondervonden. Dat verduidelijkt professor Koen Paemeleire (UGent) tegenover Het Nieuwsblad.

Nog meer bekend is het medicijn echter voor zijn prijskaartje. Met 500 tot 1.000 euro per maand is dat nogal aan de hoge kant. Daarom hopen vele migrainepatiënten dat de ziekteverzekering tussen zou komen door het medicijn (deels) terug te betalen. Die hoop blijkt nu tevergeefs. Ondanks de positieve werking van het medicijn en het feit dat er nauwelijks bijwerkingen zijn, nam de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een negatieve beslissing over de terugbetaling van Aimovig.

Terugbetaling zou financieel haalbaar zijn

Migrainepatiënten reageren teleurgesteld op het besluit van de Open Vld-politica. “Voor veel migrainepatiënten betekent deze beslissing dat ze compleet in de kou blijven staan”, klinkt het bij hen. “De groep patiënten die het zwaarst wordt getroffen, bestaat bovendien uit jonge mensen – 25- tot 40-jarigen – die via Aimovig aan de slag zouden kunnen blijven, ondanks hun erge migraine. Dat maakt de beslissing des te pijnlijker.”

Een reactie van De Block zelf bleef uit. Voorafgaand aan haar beslissing zou er geen overeenstemming zijn gevonden met Novartis, de Zwitserse producent van het medicijn. Nochtans zou de terugbetaling volgens professor Paemeleire financieel haalbaar zijn. “De terugbetaling zou worden beperkt tot die groep migrainepatiënten die kunnen aantonen dat minstens twee andere geneesmiddelen bij hen onvoldoende effect hebben”, verduidelijkt hij.