Wie Dalilla Hermans zegt, zegt racisme. Na onder meer Suske en Wiske, H&M en een lokale scoutsgroep is het nu de beurt aan bol.com om aan de racisme-schandpaal genageld te worden door de linkse opiniemaakster. De online webwinkel verkoopt een Afrika-carnavalkostuum dat gedragen wordt door iemand met een zwart gezicht. Schande, luidt het.

Dalilla Hermans raakte bekend in Vlaanderen na een open klaagbrief op het radicaal-linkse medium ‘De Wereld Morgen’ over hoe moeilijk het is om als zwart persoon te leven in racistisch Vlaanderen. Ze kreeg er de titel opiniemaakster voor opgespeld en wordt sindsdien regelmatig opgevoerd in actualiteitsprogramma’s. Voornamelijk als ‘racisme-expert’.

Dalilla Hermans en haar strijd tegen racisme, racisme en nog eens racisme

Waar sprake is van racisme, is immers Dalilla Hermans. Of ze zorgt dat er sprake van is. Dat deed ze eerder al bij Suske & Wiske omdat zij een Afrikaanse man afbeeldden met dikke lippen, hetzelfde bij een scoutsgroep over een affiche voor hun oerwoudfuif, vervolgens ook bij H&M en ook bij de Pukkelpop-rel van vorig jaar liet Hermans van zich spreken. Haar volgende slachtoffer: webwinkel Bol.com.

De immer populaire Nederlandse webwinkel verkoopt een carnavalskostuum in het thema ‘Jungle & Afrika’ en het model daarvoor is zwart geschminkt. “Dit is anno 2019 echt heel ongepast en ik hoop dat jullie deze items snel zullen verwijderen”, zo liet Hermans aan Bol.com weten. De webwinkel antwoordde dat het artikel verkocht wordt door een partner en dat ze het niet zullen weren uit hun assortiment, waarna Hermans met haar klacht naar sociale media trok.

Op Facebook nagelt Hermans Bol.com publiekelijk aan de racisme-schandpaal, ondanks dat ze er naar eigen zeggen niets over wilde schrijven. Dat doet ze dus toch. “Ik ga hier niets over schrijven of verder over meedelen, want alles is al tot vervelens toe gezegd en uitgelegd, maar ik dacht: ik laat het hier achter”, aldus Hermans.

Ook voor de mensen die vinden dat Hermans misschien nogal lichtgeraakt is en makkelijk de racisme-kaart trekt, heeft ze een duidelijke boodschap. “De mensen die geneigd gaan zijn hierover te roepen “FoCuS U Op EcHt RaCiSmE” en “WaAr MaKeN jUlLiE jE dRuK iN” zijn vaak dezelfde mensen die al drie dagen over de benaming van een vlag, gedragen door jongens die flessen urine naar meisjes gooien, aan het brullen zijn.”