Ontslagnemend Vlaams Onderwijsminister en CD&V-boegbeeld Hilde Crevits laat tegenover De Zondag verstaan dat restricties op de sociale zekerheid voor nieuwkomers relatief lastig liggen. “Wij willen geen A- en B-burgers. Dat moet héél duidelijk zijn. Elke maatregel moet ook passen binnen de Europese wetgeving. Dat moet óók heel duidelijk zijn. Maar verder kan wat ons betreft gedebatteerd worden daarover”, klinkt het.

Maandag was de kogel definitief door de kerk: de nieuwe Vlaamse regering gaat bestaan uit N-VA, Open Vld en CD&V. Die nieuwe Zweedse coalitie moet – als het van de N-VA afhangt – fors ambitieuzer zijn. Zo moeten nieuwkomers om aanspraak te kunnen maken op Vlaamse sociale bescherming “eerst vijf jaar ononderbroken, wettig en werkelijk in het land verbleven hebben”. Op kinderbijslag zouden migranten zes maanden moeten wachten. Daarnaast moeten de provincies verdwijnen en komt er in het officieel onderwijs “levensbeschouwelijke neutraliteit […] voor leerkrachten en leerlingen”.

CD&V wil volgens Crevits evenwel geen “A- en B-burgers”. “Elke maatregel moet ook passen binnen de Europese wetgeving. Dat moet óók heel duidelijk zijn. Maar verder kan wat ons betreft gedebatteerd worden daarover. Het is trouwens nu al zo dat mensen vijf jaar moeten bijdragen aan de Vlaamse zorgverzekering vooraleer ervan te kunnen genieten”, laat het CD&V-boegbeeld tegenover De Zondag optekenen. Een andere grens voor Crevits? Samenwerking met het Vlaams Belang. “Vlaams Belang is een extreme partij met extreme ideeën. Wij gaan daar nooit mee samenwerken. Zie alleen al die propaganda op sociale media: alles en iedereen beschimpen. Ik vind dat niet normaal“, klinkt het.

Crevits: “Wij zijn niet links”

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) velde eerder al een hard oordeel over zijn eigen partij. “Op vlak van de maatschappij, normen en waarden, rechten en plichten, gingen we soms een soft-groene toer op. Onze kiezers hebben dat niet geapprecieerd”, analyseerde de prominente vertegenwoordiger van de conservatieve CD&V-flank het povere verkiezingsresultaat.

Volgens Crevits evenwel is CD&V niet links. “Pieter was trouwens altijd voorstander van het rechten- en plichtenverhaal. Ik denk dat hij vooral moeite heeft met de perceptie dat wij enkel aan de kant van de rechten zouden staan. Ik deel die zorg: er moet een evenwicht zijn. Maar dat betekent geen radicale koerswijziging”, laat het CD&V-boegbeeld tegenover De Zondag optekenen.