Opnieuw komt de bedenkelijke toestand van onze veiligheidsdiensten in de schijnwerper te staan. Ditmaal gaat het niet over een beschimmeld/ingestort justitiepaleis of ondergefinancierde politiediensten, maar om versleten kledij bij onze cipiers. “Mensen moeten zeven jaar wachten op een nieuwe uniformbroek”, zegt vakbondsman Filip Dudal (ACV) aan BELGA. Er wordt een nieuwe klacht ingediend tegen justitieminister Koen Geens (CD&V).

Het zou evenwel niet de eerste maal zijn dat er uniformproblemen zijn in onze gevangenissen. Ook Gino Hoppe (ACOD) bevestigt de problemen. Dinsdag werd cipier Luc Cornelissens (55) nog naar huis gestuurd. Hij was in een korte broek gaan werken, zo zei hij in Het Nieuwsblad. “Het was 32 graden in het atelier. Ik wou gewoon een beetje comfortabel mijn dagtaak verrichten”, maar ook het tekort aan uniformbroeken aanklagen. “Ik wacht al dertien jaar op een nieuwe, maar die komt nooit.”

Opnieuw een klacht van cipiersbonden tegen justitieminister Geens

De vakbonden willen nu een klacht indienen tegen het kabinet van Geens, maar die werd eerder al in gebreke gesteld. “Cipiers zijn verplicht een uniform te dragen, maar sommige uniformstukken zijn niet meer verkrijgbaar. Het is gemiddeld zeven jaar wachten op een nieuwe cipiersbroek”, zegt ACV’er Dudal. “Mensen beredderen zich door jeans te dragen of broeken uit doe-het-zelf-zaken.”

Volgens het gevangeniswezen zou er echter slechts sprake zijn van “een beperkte achterstand voor de levering van de uniformbroek” en zou een en ander te maken hebben met het faillissement van leverancier Pelsmaecker enkele jaren geleden. “Je reinste onzin. De achterstand is groot”, reageert ACOD-vakbondsman Gino Hoppe evenwel. Sterker nog: “Men had het personeel schoenbonnen beloofd. We hebben nu gevraagd waar die schoenbonnen blijven en men antwoordt droogweg dat er geen budget voor is. Nog een schoolvoorbeeld van de schrijnende situatie bij justitie.”

Het kabinet-Geens wilde niet reageren en verwees door naar het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI). Maar ook bij het gevangeniswezen wil men geen extra reactie kwijt.