China heeft de betogers in Hongkong gewaarschuwd om niet “met vuur te spelen” en de terughoudendheid van de Chinese regering niet te verwarren met zwakte. De communistische regering in Beijing wordt steeds explicieter in haar waarschuwingen aan de Hongkongse betogers.

De betogingen in Hongkong slepen intussen al weken aan. Aanvankelijk was de onvrede gericht op een controversieel wetsvoorstel dat uitleveringen aan het Chinese vasteland mogelijk zou maken. De betogingen groeiden intussen uit tot een breder verzet tegen de Beijinggezinde regering van Hongkong. De betogers vrezen dat de Communistische Partij in Beijing uiteindelijk hun burgerlijke vrijheden zal aantasten.

“Speel niet met vuur”

“Ik zou alle criminelen willen waarschuwen: beoordeel de situatie nooit verkeerd en zie onze terughoudendheid nooit aan voor zwakte”, klinkt het in een document van het Bureau voor Hongkong en Macau-aangelegenheden in Beijing. Volgens het document vormt een kleine groep gewelddadige radicalen de kern van de betogingen en zouden “sommige goedaardige burgers” misleid zijn en gedwongen zijn “om zich aan te sluiten”.

Anti-Chinese krachten zouden de “meesterbreinen achter de schermen” zijn die de betogers “openlijk en brutaal aanmoedigden”, aldus het document. “We willen duidelijk maken aan de zeer kleine groep gewetenloze en gewelddadige criminelen en de vuile krachten achter hen: zij die met vuur spelen, zullen erdoor vergaan”, klinkt het. “Uiteindelijk zullen ze worden gestraft.”