Amerikaans president Donald Trump (Rep.) heeft opnieuw extra druk gelegd op de Volksrepubliek van China om een eerlijkere handelsdeal te verkrijgen. Dat laatste land heeft in reactie echter haar munteenheid verlaagd in waarde waardoor naar een dollar nu al meer dan 7 yuan waard is, een historisch laagtepunt.

Niettegenstaande dat er “constructieve gesprekken” plaatsvonden vorige week met Chinese vertegenwoordigers, dixit Trump, komen er nieuwe Amerikaanse taksen op Chinese importgoederen. Het Aziatische land zou immers een aantal beloftes niet zijn nagekomen die al verschillende malen werden afgesproken, waaronder het meer afnemen van Amerikaanse landbouwgoederen. “De VS zal [daarom] starten vanaf 1 september met een kleine additionele tarief te heffen van 10% op de resterende 300 miljard dollar aan goederen en producten komende van China naar ons land”, zo tweette Trump. Maar China reageert nu met haar munt te devalueren naar 7 yuan per dollar, een sterk ondergewaardeerde verhouding die het sinds 2008 niet meer overschreed.

Trump straft China voor het niet nakomen deal

Met zijn mededeling maakte Trump een einde aan de tijdelijke ‘wapenstilstand’ in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog die sinds eind juni gold na een nieuwe deal die tussen Trump en Chinese leider Xi Jinping in de marge van de G20 in Osaka werd beklonken.

De VS wil al langer dat de Chinezen meer Amerikaanse landbouwproducten afnemen. Daar was ook al zo vroeg als in december 2018 een mondeling akkoord over, toen de G20 bijeenkwam in Buenos Aires. China zou meer landbouwproducten kopen uit de VS en het zou Fentanyl-exporteurs strenger aanpakken. Fentanyl is een pijnstiller die in massa wordt geproduceerd in China, maar in de VS een rol speelt als gevaarlijke straatdrug en al vele mensenlevens heeft genomen.

Het Chinese beleid is al langer een doorn in het oog van de Amerikanen, en in het bijzonder dat van Trump. China speelt het handelsspel immers niet altijd even eerlijk. De Chinese exportindustrie krijgt subsidies, waardoor spotgoedkope producten kunnen gedumpt worden en buitenlandse markten ondermijnd. Patenten worden dan weer aan de lopende band genegeerd waardoor technologie wordt geroofd. Dat China de bovenstaande afgesproken obligaties niet waarmaakt, is dus reden genoeg voor Trump om een nieuwe taks aan te kondigen, een ‘kleintje’ van 10%.

China laat zich niet doen en laat munt nog meer tuimelen onder haar echte waarde

China blijft evenwel niet bij de pakken zitten. China laat haar munteenheid de Yuan tuimelen in waarde, waardoor je met een dollar nu al 7,034 yuan kan kopen. Hierdoor wordt de Chinese export artificieel geruggensteund, gezien producten uit China flink goedkoper worden voor buitenlandse bedrijven. Bovendien was de Chinese munt al flink ondergewaardeerd; een opzettelijk beleid van China waarvoor andere landen China al jaren concurrentievervalsing verwijten.

“Nu dat de 7.0-grens is gebroken, zowel in het binnenland als buitenland, kan het gegeven gezien worden als een antwoord op de nieuwe tarieven”, zo verheldert Christy Tan, hoofd van marktstrategie bij de National Australia Bank in Singapore, via Bloomberg. “Het is mogelijk dat de [Chinese] autoriteiten enkel zullen optreden als er wanorde dreigt, zoals een consistente toename in volatiliteit, kudde-gedrag in investeringen, optie-handelen enzoverder.”