Ceuta: Man met Belgische nationaliteit vlamt door Marokkaans-Spaanse grens

0
2625

Een bestuurder met de Belgische nationaliteit zit in een Spaanse cel sinds dinsdag. Hij werd opgepakt nadat hij als een duivel met zijn zilverkleurige Volkswagen Golf door een Marokkaans-Spaanse grenscontrole vlamde bij de Spaanse exclave van Ceuta. Toen hij alsnog werd tegengehouden door de politie bedreigde hij de agenten met een mes van maar liefst 35 centimeter lang. Hij zit zonder borgmogelijkheid in hechtenis, zo meldt Ceuta Actualidad.

De feiten vonden plaats afgelopen dinsdag. Na zowel de Marokkaanse als de Spaanse controles te hebben doorbroken, ging het voertuig met een enorme snelheid de Martínez Catena-boulevard op in Ceuta. Een auto zonder kentekens van de Guardia Civil zou echter onmiddellijk de achtervolging inzetten, om ter hoogte van El Chorrillo met de hulp van enkele andere politie-voertuigen de Volkswagen klem te zetten.

‘Kamikaze’-piloot haalde lang mes boven en bedreigde agenten in Ceuta

De chauffeur stapte toen uit en hanteerde een mes van ongeveer 35 centimeter. Hij nam een gewelddadige houding aan en maakte het de politie enorm moeilijk om hem te arresteren, hetgeen uiteindelijk echter wel gebeurde.

De man in kwestie, M.H., heeft volgens Ceuta Actualidad, een lokale krant, de Belgische nationaliteit. Of hij daarnaast ook de Marokkaanse nationaliteit heeft, is niet meteen duidelijk. Ook op basis van de lage kwaliteitsbeelden is moeilijk af te leiden of de man Marokkaanse wortels heeft.

Wat wel duidelijk is, is dat de Marokkaans-Spaanse grens nabij Ceuta onder grote druk staat deze zomer (net zoals elke zomer). Dit omdat honderdduizenden Marokkanen die wonen in Europa terug hun thuisland bezoeken tijdens de zomervakantie. Sinds 15 juli hebben al zo’n 300.000 Marokkanen de Marokkaanse grens overgestoken vanuit Spanje. De reisgewoontes van de Marokkaanse diaspora in Europa zijn zelfs van die schaal dat de Spaanse en Marokkaanse politie elk jaar hun diensten in ‘operaties’ moeten organiseren, respectievelijke ‘Operatie Straat-Passage’ en ‘Operatie Marhaba‘.