Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal deze legislatuur nog starten met een tol. Wie de hoofdstad wil binnenrijden, zal daarbij een som geld moeten betalen die afhankelijk is van het uur. Op die manier maakt het Brussels Gewest werk van een soort van rekeningrijden, want tijdens de spits is de tol dan duurder. Dat brengt De Tijd.

Men wilde altijd dat Vlaanderen, Wallonië en Brussel samen de kilometerheffing zouden invoeren, maar Brussel kan niet meer wachten. Dit des te meer nadat de huidige Vlaamse coalitie (die verlengd wordt) het plan – voorlopig – afvoerde. Wie Brussel zal inrijden, zal dus mogen betalen.

Brussel: Stadstol zal systeem van lage-emissie-zone gebruiken

“We hopen dat de Vlaamse regeringsonderhandelaars nog van gedacht veranderen over de slimme kilometerheffing. Want dat blijft het ideale instrument. Maar we doen het zonder hen als het moet. Er wordt al veel te lang gepalaverd”, zo zegt de Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) in De Tijd. “De filedruk is te hoog en de luchtkwaliteit slecht. Dat heeft een negatieve impact op zowel de Brusselaars als de pendelaars.”

Om alles af te dwingen, kan de stad rekenen op haar eigen infrastructuur die al gebruikt wordt om de lage-emissiezone te organiseren. Dat wil zeggen het cameraschild met nummerplaatherkenning en een database. “Het wordt een slim systeem dat met zo veel mogelijk factoren rekening houdt”, zegt Van den Brandt verder.