Voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is geen voorstander van een nieuwe Zweedse regering. “Gaan we dan nog eens met die twee partijen in zee? Dan zullen we wat zien over vijf jaar. Man, man, man, ik wil het niet meemaken”, stelt hij tegenover De Tijd. Een zogenaamde ‘Bourgondische coalitie’ – bestaande uit N-VA, Open Vld en sp.a – is volgens Bracke “in elk geval al beter dan de eenvoudige voorzetting van Zweeds”.

In de komende dagen zullen er grote beslissingen worden gemaakt. Zo kwam de Vlaamse formatie in een stroomversnelling en zal de N-VA een keuze moeten maken tussen een nieuwe Zweedse regering of een ‘Bourgondische’ coalitie met de sp.a. Voor Vlaams Belang wordt een ‘elegante uittocht’ verwacht. “[De Wever] heeft ons meegedeeld dat er nog verschillende pistes zijn en dat hij snel zal beslissen. De keuze is aan N-VA: de wil van de kiezer of een regering van verliezers”, zo liet Kamerfractieleidster Barbara Pas (Vlaams Belang) donderdag al weten. Filip Dewinter deed daar gisteren nog een schepje bovenop. Bart De Wever moet één ding goed beseffen. We kunnen zijn beste bondgenoot zijn. Maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden”, verklaarde het Vlaams Belang-kopstuk.

Bracke: “Socialistische bezwaren kunnen vrij makkelijk worden opgevangen”

Na de verkiezingen pleitte Bracke voor een minderheidsregering met steun van het Vlaams Belang. “Mijn inschatting was dat de kosten van het risico van zo’n experiment kleiner zijn dan de kosten van het risico van de reconductie, de voortzetting van de Zweedse meerderheid met CD&V en Open Vld. Dan zijn we er weer aan voor de moeite, want die twee weten dat we ze nodig hebben”, laat hij tegenover De Tijd optekenen.

Gaat de N-VA opnieuw in zee met christendemocraten en liberalen dan zullen we – althans volgens volgens Bracke – “wat zien over vijf jaar”. Zo hebben we volgens de voormalige Kamervoorzitter nog niet het laatste gezien van het Vlaams Belang.

Het alternatief voor Zweeds volgens Bracke? Een Bourgondische coalitie met de socialisten. “Alle socialistische bezwaren kunnen vrij makkelijk worden opgevangen. Ik heb sp.a-voorzitter John Crombez geen advies te geven, maar maak Bruno Tobback minister en de Leuvense oppositie zal al een stuk minder zwaar zijn”, klinkt het.