Voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) staat weigerachtig tegenover een nieuwe samenwerking met de christendemocraten. “Als je moet samenwerken met een partij die zwaar onder invloed staat van bijvoorbeeld het ACV, dan heb je volgens mij een ingebakken probleem dat je beter niet hebt”, stelde Bracke tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’. Gewoon verder doen zoals men bezig was zou volgens de voormalige Kamervoorzitter “nogal kwalijk kunnen zijn”. 

Eerder was voorspeld dat de N-VA dit weekend een keuze ging maken tussen een nieuwe Zweedse regering of een ‘Bourgondische’ coalitie met de sp.a. Bart De Wever moet één ding goed beseffen. We kunnen zijn beste bondgenoot zijn. Maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden”, klonk het alvast bij Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter vrijdag. Mocht het inderdaad zo zijn dat het Vlaams Belang in de oppositie blijft, dan hebben de rechts-nationalisten dat volgens N-VA-kopstuk Zuhal Demir uitsluitend aan zichzelf te danken. “Wat ik de afgelopen dagen heb gezien, is dat Vlaams Belang vooral bezig is geweest om de N-VA te bedreigen om hen koste wat kost mee in de coalitie te nemen”aldus Demir.

Bracke daarentegen omschrijft een minderheidsregering met gedoogsteun van het Vlaams Belang als een “interessante formule”. In dat scenario zouden de rechts-nationalisten geen ministers leveren, maar de regering bestaande uit N-VA en een andere partij wel steunen in het parlement. “Dan plaats je Vlaams Belang ten minste voor hun verantwoordelijkheid”, stelde Bracke. Het probleem? Vlaanderen heeft geen traditie van minderheidsregeringen. Daarnaast is er geen enkele partij – buiten de N-VA – te vinden voor een samenwerking met het Vlaams Belang.

Opnieuw met CD&V? “We doen dat beter niet”

Bracke is geen voorstander van een nieuwe Zweedse regering. “We doen dat beter niet, vooral omdat er een sociale correctie nodig is aan het gevoerde beleid”, zei hij. “Kijk naar het Vlaams Belang, dat met een behoorlijk links sociaal-economisch programma de verkiezingen heeft gewonnen. We moeten kijken naar het signaal van de kiezer en dat omzetten in beleid”, stelt het gewezen N-VA-kopstuk. Gewoon verder doen zoals men bezig was “zou nogal kwalijk kunnen zijn”.

Vooral CD&V heeft het bij de voormalige Kamervoorzitter verkorven. Dat de christelijke vakbond ACV het goed nieuws vond dat Belgen minder flexibel zijn in vergelijking met andere Europese landen, gebruikt Bracke als argument. “Als je moet samenwerken met een partij die zwaar onder invloed staat van bijvoorbeeld het ACV, dan heb je volgens mij een ingebakken probleem dat je beter niet hebt”, aldus Bracke in Radio 1-programma ‘De Ochtend’.