Voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) geloofde naar eigen zeggen “meer in een minderheidsregering met gedoogsteun van Vlaams Belang” dan de toekomstige Zweedse coalitie. Wel hoopt hij dat de drie Zweedse partijen lessen hebben getrokken uit het verleden. “De kiezer heeft dat geruzie afgestraft, en hij had overschot van gelijk”, stelt hij tegenover weekblad HUMO.

Hoewel Bracke niet meer politiek actief is, heeft de voormalige N-VA-topper en VRT-coryfee nog steeds een stevige mening. Zo geloofde hij naar eigen zeggen “meer in een minderheidsregering met gedoogsteun van Vlaams Belang, zodat die partij haar verantwoordelijkheid moet opnemen”. “Maar Bart De Wever vindt een Zweedse coalitie de beste optie, en ik heb vertrouwen in zijn beoordeling”, stelt Bracke tegenover HUMO.

Een Bourgondische coalitie – bestaande uit N-VA, Open Vld en sp.a – was Bracke zijn tweede denkspoor. “Maar die ploeg had maar één zetel op overschot, en als daar iemand op zit die er alles aan doet om zijn eigen voorzitter tegen te werken, wordt het moeilijk. Helaas is zo’n deloyaal gedrag schering en inslag in de politiek. Als je kritiek geeft op je partij, staan er tien journalisten aan je deur en verhoog je je marktwaarde”, klinkt het.

Zelf hoopt Bracke dat de Zweedse partijen lessen hebben getrokken uit het verleden en er geen nieuw ‘kibbelkabinet’ komt. “De kiezer heeft dat geruzie afgestraft, en hij had overschot van gelijk. Iedereen is daarvan geschrokken. Ik verwacht dus dat Hilde Crevits een andere rol zal spelen dan de sabotage die we van Kris Peeters hebben gezien”, stelt Bracke tegenover HUMO.

Bracke: “De VRT weet niet meer wat nieuws is”

Een ander stokpaardje van Bracke is de openbare omroep. Hoewel Phara de Aguirre en Michael Van Droogenbroeck goed werk neerzetten, is het beleid volgens de N-VA’er “abominabel”. “Tony Mary heeft de holle managementtaal binnengebracht en dat is geëscaleerd. Er werd een Mexicaans leger aangesteld, waardoor er voor elke vijf man een chef is. Er zitten gewoon ook te veel mensen die men amper aan het werk kan zetten”, stelt Bracke.

De verkiezingsverslaggeving vond de N-VA’er niet goed. “Te veel dezelfde debatten met dezelfde mensen”, stelt hij daarover. Volgens Bracke weet de VRT “niet meer wat nieuws is”. “Men probeert ‘het volk te verheffen’ door de mensen te vertellen wat ze belangrijk moeten vinden. Na de verkiezingen concludeerde de hoofdredactie dat ze te veel op het klimaat had gefocust. Waarom werd er dan niet tíjdens de campagne bijgestuurd? Kijkt iemand van de bazen nog naar de programma’s? Ons kwam die overkill wel goed uit. Alle klimaatdebatten kwamen de Vlaming zo de strot uit dat hij voor ecorealistische partijen heeft gekozen. Men heeft Groen gewoon doodgeklopt”, aldus Bracke tegenover Humo.