Bouworde zal alle geplande bouwkampen naar Marokko van deze zomer schrappen. Dat meldt De Standaard. De vzw, dat bouwkampen organiseert voor jongeren naar diverse landen in de wereld, neemt die beslissing na negatief advies van de Belgische ambassade nadat de jongeren in Marokko met de dood bedreigd werden. 

Gisteren ontstond ophef toen bekend raakte dat een Marokkaanse man een oproep op Facebook had geplaatst om enkele jonge vrouwen die als vrijwilliger actief zijn in Marokko te onthoofden. Hij deed die oproep omdat de vrouwen volgens hem te korte shortjes droegen en hun kledij daardoor niet voldeed aan de religieuze islamitische voorschriften. Daarom vond hij “dat hun hoofden afgehakt moeten worden”.

Negatief advies

De man die de oproep plaatste werd al snel gearresteerd, maar toch werd besloten om de beveiliging fors te verhogen. “We hebben contact gehad met de Belgische ambassade in Rabat”, vertelt Karen Heylighen van vzw Bouworde aan De Standaard. “De veiligheid is verzekerd door de Marokkaanse overheid voor de jongeren die er nu al zijn. De gendarmerie is er om hen bij te staan.”

Ondanks dat de jongeren veilig zouden zijn, heeft de Belgische ambassade in Marokko negatief advies gegeven voor nieuwe kampen in Marokko. “Spijtig genoeg adviseert de ambassade ons om geen nieuwe vrijwilligers te laten vertrekken. De reden is de grote publiciteit via de pers en sociale media”, legt Heylighen uit. “We volgen uiteraard dat advies. Dat gaat over alle reizen naar Marokko dit seizoen. Een tachtigtal vrijwilligers zal niet kunnen vertrekken.”

Of de vrouwen die al in Marokko zijn langere broeken zullen moeten dragen, is niet duidelijk. Bouworde benadrukt dat het telkens kledingadvies geeft wanneer jongeren naar het buitenland trekken om er te werken, “uit respect voor de lokale cultuur”. “Voor Marokko betekent dat: schouders bedekken en een iets langere shorts of rokken tot aan de knie dragen. We begrijpen wel dat als je hard aan het werk bent en het heel warm is, dat er al eens van afgeweken wordt.”