De Britse premier Boris Johnson (Con.) wil 10.000 nieuwe plaatsen scheppen in Britse gevangenissen. Ook wil hij 20.000 extra politieagenten rekruteren en de zogenaamde ‘stop-and-search’-bevoegdheden van de politie uitbreiden. De Britse hoofdstad Londen wordt al enige tijd geteisterd door een gewelddadige misdaadgolf.

“Ik kondig vandaag aan dat we in alle 43 politiezones in Engeland en Wales duidelijk maken dat de politie gebruik kan en moet maken van haar ‘stop-and-search’-bevoegdheden”, schreef de Britse premier Boris Johnson (Con.) in de Mail on Sunday. ‘Stop-and-search’ houdt in dat de Britse politie iemand tijdelijk kan vasthouden en fouilleren op basis van verdenkingen van de agent. Johnson wil de wet nog verder versoepelen.

Johnson: “Ik wil dat criminelen bang zijn”

Vorige maand beloofde de Britse regering 20.000 extra politieagenten. Dat zijn er bijna evenveel als er zijn vertrokken zijn of ontslagen werden in de jaren voordat de Conservatieven terug aan de macht kwamen in het Verenigd Koninkrijk. “We weten dat de perceptie van de kans om gepakt te worden de grootste afschrikking tegen criminaliteit is. Preventie is waar we echt op uit zijn”, zegt politieminister Kit Malthouse (Con.).

Johnson wil verder strengere veroordelingen van “ernstige seksuele en gewelddadige overtreders” en het dragen van messen. “We moeten hard optreden tegen de misdaad. Dat betekent dat we hard moeten optreden tegen criminelen. We moeten de balans van de angst omkeren”, schrijft Johnson. “Ik wil dat de criminelen bang zijn – niet het publiek.”

10.000 nieuwe gevangenisplaatsen

Het Britse ministerie van Financiën zal daarom 2,5 miljard pond uitgeven om 10.000 nieuwe plaatsen in gevangenissen te scheppen. “Ja, op de korte termijn betekent het meer druk op onze gevangenissen en daarom kondig ik vandaag ook aan dat we nog eens 10.000 plaatsen in onze gevangenissen”, aldus Johnson.

Het Verenigd Koninkrijk –  en met name de hoofdstad Londen – worden geteisterd door een gewelddadige misdaadgolf. Enkele dagen geleden werd een politieagent het hoofd ingeslagen met een machete in Londen. Afgelopen weekend overreed een autodief een agent met zijn eigen dienstwagen in Birmingham.