Gisteren raakte bekend dat sp.a-voorzitter John Crombez van zijn partij de toelating kreeg om over de inhoud, met N-VA-informateur Bart De Wever te spreken. Vilvoords sp.a-burgemeester Hans Bonte evenwel is geen voorstander van een samenwerking tussen N-VA en sp.a. “Als sp.a in een regering zou sukkelen kan het niet anders dan dat wij het vijfde wiel van de wagen zijn. Wij zullen nooit onze stempel kunnen drukken”, citeert VRT NWS de socialist.

Ondanks de kritiek van onder meer Bruno Tobback kreeg voorzitter Crombez woensdagavond van de raad van voorzitters en secretarissen een mandaat om onder voorwaarden met De Wever te gaan spreken. Opmerkelijk: volgens BELGA steunde een overgrote meerderheidvan de socialisten verdere gesprekken. “We hebben ons niet uitgesproken over wel of niet regeren met N-VA, want die vraag lag vandaag niet voor”, citeert het persagentschap een aanwezige. “We weten nu wel waar de lat ligt op het ogenblik dat daarover een beslissing moet worden genomen”, klinkt het.

Bonte: “Men heeft rechts en extreemrechts gestemd”

Een regeringsdeelname van de sp.a is volgens Bonte, gelet op de verkiezingsuitslag, niet evident. “De uitslag is wat hij is: men heeft rechts en extreemrechts gestemd en de sp.a is afgestraft. Het komt aan Bart De Wever toe om een initiatief te nemen en niet langer de Vlaamse politiek te verlammen met allerlei politiek-strategische spelletjes”, klinkt het.

Daarnaast verwacht de sp.a’er niet dat een samenwerking met de Vlaams-nationalisten vruchten gaat afwerpen. “Als sp.a in een regering zou sukkelen kan het niet anders dan dat wij het vijfde wiel van de wagen zijn. Wij zullen nooit onze stempel kunnen drukken”, liet Bonte tegenover VRT NWS optekenen. Sterker nog het zou volgens Bonte een “zeer groot en onverantwoord risico” vormen. “Ik denk dat we dan bij de volgende verkiezingen afgestraft zullen worden”, klinkt het bij Bonte.

Nieuwe mensen tijd geven

Bij de afgelopen verkiezingen kregen verschillende nieuwe gezichten bij de socialisten hun kans. Het probleem? Deze neofieten hebben (vaak) nog niet al te veel ervaring. Volgens Bonte moeten die mensen “ook de stiel kunnen leren en zich kunnen vormen”. “Dat loopt veel moeilijker als je in een regering zit en gebonden bent door je loyaliteit aan een rechtse meerderheid in dit geval”, klinkt het.

Eventuele regeringsdeelname zorgt voor spanning bij sp.a