Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement, Björn Rzoska, is kandidaat om partijvoorzitter te worden. “Vandaag denken velen dat Groen een partij is voor de happy few. Daardoor zijn we de afgelopen campagne veel kiezers verloren”, citeert BELGA Rzoska.

Hoewel Groen afgelopen verkiezingen groeide, werd de voorspelde ‘groene golf’ maar een klein ‘golfje’, iets wat binnen de partij volgens De Morgen de verhoudingen op scherp zette. Ook tijdens de campagne boterde het volgens de krant niet tussen enerzijds Rzoska en anderzijds Almaci en Calvo. Zo vielen de pleidooien voor meer realisme van de kandidaat-partijvoorzitter niet al te best. “Achter zijn rug klonk het dat hij tekortschoot”, stelt een parlementslid anoniem.

Rzoska: “Moeten goed luisteren en een parler vrai hanteren”

Rzoska, momenteel Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement, bepleit een “andere aanpak”. Groen moet “meer impact” hebben. “Vandaag denken velen dat Groen een partij is voor de happy few. Daardoor zijn we de afgelopen campagne veel kiezers verloren. Onze overtuiging is dat we mensen breed kunnen mobiliseren. Maar dan we moeten we het anders aanpakken”, citeert BELGA Rzoska.

Vertrouwen kan Groen volgens Rzoska pas verdienen “als we de kalmte bewaren”. “We moeten goed luisteren en een parler vrai hanteren. Ook in de eigen partij trouwens. Het wordt de enige manier om te groeien en meer nationale impact te krijgen”, stelt Rzoska. Het bewaren van de kalmte kan men als een sneer naar de assertieve(re) Calvo en Almaci zien.