Binnen iets minder dan twee weken, op zondag 25 augustus, gaat de 18de IJzerwake door, een Vlaams-nationalistisch massa-evenement ontstaan uit de IJzerbedevaart. In de aanloop naar de manifestatie betreurt het bestuur de Vlaamse regeringsvorming. “In een goed werkende democratie wordt de grote overwinnaar van de verkiezingen […] betrokken bij de regeringsvorming”, klinkt het in een persbericht.

Op de laatste zondag van augustus gaat traditioneel de IJzerwake door. Een evenement waar duizenden Vlaams-nationalisten over de partijgrenzen heen present tekenen. Het bestuur evenwel omschrijft de Vlaamse regeringsvorming als “een gemiste kans”. “De VZW IJzerwake herinnert aan de morele erfenis van de Vlaamse Frontbeweging: Vlaamsgezinden moeten over alle partij- en andere grenzen samenwerken, want als het om de natie gaat zijn we één. In een goed werkende democratie wordt de grote overwinnaar van de verkiezingen dus betrokken bij de regeringsvorming”, klinkt het in een persbericht.

Wel stelt het bestuur vast dat de veto’s van CD&V, Open Vld en sp.a in de weg zaten. De traditionele partijen zouden op die manier “voorrang [geven] aan de eigen partijpolitieke spelletjes ten koste van de geloofwaardigheid van de Vlaamse democratie”. “Deze partijen sluiten daarnaast tot op vandaag deelname aan een federale regering zonder meerderheid in Vlaanderen niet uit”, klinkt het.

“Signaal geven tegen linkse belgicistische regering zonder meerderheid in Vlaanderen”

Een federale regering zonder meerderheid in Vlaanderen is voor de organisatie achter de IJzerwake evenwel “onaanvaardbaar”. “Vlamingen vormen de meerderheid in dit land en zorgen voor het overgrote deel van de fiscale en sociale bijdragen”, klinkt het. “Bovendien zou een regering zonder Vlaamse meerderheid Vlaanderen een beleid van belastingverhogingen opdringen. Daar hebben de Vlamingen niet voor gekozen. Vlaamse partijen die in een dergelijk scenario willen meestappen verkiezen het eigenbelang boven dat van de Vlaamse natie”.

Zelf roept de organisatie op om komende IJzerwake een signaal te geven “voor samenwerking tussen alle Vlaamsgezinden en tegen een mogelijke linkse belgicistische regering zonder meerderheid in Vlaanderen”.