In de kazerne van Heusden-Zolder vindt zaterdag de afscheidsplechtigheid plaats voor brandweermannen Chris Medo (42) en Benni Smulders (37). Zij kwamen afgelopen weekend om tijdens een brand in een leegstaand winkelcomplex in Beringen. Het parket vermoedt dat de brand aangestoken is. Tijdens de plechtigheid zaterdag zullen brandweerlieden van omliggende korpsen de wacht overnemen én hun loon van die shift afstaan aan de getroffen families. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

“Die wachtdiensten, da’s het minste wat we kunnen doen”, zo vindt commandant Jan Jorissen van de brandweerzone Noord-Limburg. “Zo kunnen de collega’s die ter plaatse waren tijdens het drama, de dienst bijwonen. Dat onze manschappen hun inkomsten van die wachtdiensten en eventuele interventies afstaan, is een mooi gebaar.”

Twee jonge vaders van leven beroofd door ‘flashover’

Zondagochtend vroeg vond een zware brand plaats het voormalige winkelcomplex in Beringen-Mijn. Meerdere brandweerploegen waren ter plaatse om de vuurzee te bestrijden. Nadat de brand ogenschijnlijk onder controle leek gingen Chris Medo en Benni Smulders samen met een derde collega het lege winkelcomplex doorzoeken, op zoek naar mogelijke slachtoffers. Plots raakten ze echter niet meer tijdig weg, dit omwille van een een zogenaamde ‘flashover’ (vlamoverslag). Het werd hen fataal. Enkel de ene collega van Medo en Smulders kon met behulp van zijn brandslang gewond maar levend terug buiten geraken. Daarnaast raakten nog drie andere collega’s gewond.

Smulders en Medo laten elk een weduwe achter en respectievelijk vier en twee jonge kinderen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Mogelijk heeft iemand brand in Beringen veroorzaakt”

Het parket gaat nu na of de brand is aangestoken. “Dat maakt voorwerp uit van het onderzoek. Mogelijk gaat het om brandstichting, of mogelijk heeft iemand opzettelijk vuur veroorzaakt”, zo liet het parket zondag weten aan Het Laatste Nieuws. “Alle pistes zijn open.” Intussen heeft de politie heeft sterkere vermoedens en vroeg men ook camerabeelden op van bewoners en handelaars in de buurt. 

Het winkelcomplex staat al bijna tien jaar grotendeels leeg. Krakers trokken er geregeld in en deze tijdelijke bewoners veroorzaakten geregeld een brandje, waarvoor de brandweer al drie keer moest uitrukken. Meestal ging het echter om een smeulende matras of iets dergelijk, en zondagochtend was er een ongezien hevige brand.