In een ziekenhuis nabij het Noord-Syrische vluchtelingenkamp al-Hol is vorige week een Belgisch kindje gestorven. Dat schrijven kranten van De Persgroep. Het gaat om de baby van de Vlaamse Nora Verhoeven, die in 2013 haar geradicaliseerde man Tarik Taketloune volgde naar Syrië. Verhoeven werd in 2015 nog bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

De 24-jarige Nora Verhoeven is de dochter van een Belgische vader en een Marokkaanse moeder. In 2013 besloot ze haar geradicaliseerde vriend Tarik Taketloune te volgen naar Syrië en gaat ze door het leven als Oum Khatab. Slechts drie weken na haar aankomst werd de IS-strijder echter doodgeschoten in hun slaapkamer in Aleppo.

De Marokkaanse moeder van Verhoeven kreeg 3 augustus bericht van haar dochter dat ze bevallen was van een meisje. Dezelfde dag nog volgde het bericht dat het kindje gestorven was. Het is niet duidelijk wat precies de oorzaak van het overlijden was.

Moeder werd al in België veroordeeld

Sinds de val van IS verblijven Verhoeven en haar vier kinderen in het kamp al-Hol, dat inmiddels al zo’n 70.000 mensen huisvest. De meeste onder hen zijn Syrische of Irakese vluchtelingen, maar er bevindt zich ook een enclave van IS-vrouwen en kinderen. Onlangs dook nog een video op uit het kamp waarin te zien is hoe kinderen een IS-vlag hijsen. De zes Belgische kinderen die gerepatrieerd werden uit Syrië, verbleven ook in het kamp al-Hol.

(Lees verder onder de tweet.)

Verhoeven werd in 2015 op het Sharia4Belgium-proces bij verstek veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar. Als ‘zwarte weduwe’ vocht ze mee aan de zijde van andere IS-aanhangers in Syrië. Vanuit het kalifaat vroeg ze haar moeder om 1.000 euro, bedoeld om een wapen mee te kopen.

Lees ook:

AlDe’emeh: “IS-kinderen groeien misschien beter op in islamitisch land”