Belgische werknemers zijn minder flexibel dan werknemers uit andere Europese landen. Zo werken we volgens de recentste cijfers van het Steunpunt Werk in vergelijking met andere Europese landen minder ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend. Wel is er een flinke stijging van het weekendwerk. “Dat is onder andere het gevolg van de toenemende populariteit van zondagsopeningen van heel veel winkels en de verwachtingen van de consument”, laat Michelle Sourbron (KU Leuven) tegenover VRT NWS optekenen.

Verschillende e-commerce-bedrijven lieten België de voorbije jaren links liggen. In plaats van een vestiging in ons land kozen ze (vaak) voor Nederland. “Het gaat in totaal over meer dan 17.500 jobs die de voorbije jaren aan onze neus zijn voorbijgegaan”, liet Dominique Michel, de topman van handelsfederatie Comeos, eerder optekenen. De reden?  In België is men minder flexibel en duurder.

Belg is minder happig op afwijking 9-to-5-regime

Dat ‘de Belg’ niet happig is op een arbeidsregime dat afwijkt van het klassieke 9-to-5-regime blijkt ook uit de cijfers van Steunpunt Werk. Zo werkt amper een op de tien werknemers in een afwijkend regime. Meer concreet werkt zo’n 3 procent van de Belgische werknemers ‘s nachts. Europees ligt dat percentage – met 5,7 procent – hoger.

Ook met betrekking tot avond- en ploegenarbeid is de Belg ‘conservatiever’. Terwijl in de Europese Unie gemiddeld 13,2 procent van de werknemers ‘s avond werkt, is dit in België maar voor 8,2 procent van de werknemers het geval. Eenzelfde verhaal voor ploegenarbeid. Ook daar scoort België (7,4 procent) ruim onder het Europese gemiddelde (18,3 procent).

Alleen met betrekking tot weekendwerk komt België (17,6 procent) in de buurt van het Europese gemiddelde (21,7 procent). Zo’n 10 procent van de Belgische werknemers werkt ook op zondagen, wat een lichte stijging is ten aanzien van de eeuwwisseling. “Dat is onder andere het gevolg van de toenemende populariteit van zondagsopeningen van heel veel winkels en de verwachtingen van de consument”, laat Michelle Sourbron (KU Leuven) tegenover VRT NWS optekenen. “Zo verwachten mensen dat hun pakje dat ze in het weekend online besteld hebben, op maandag geleverd wordt.” 

Lees meer:

Opnieuw ‘prijs’: Zalando kiest voor Nederland in plaats van België