De discussie rond vluchtelingen die naar hun ‘gevaarlijk’ herkomstland op reis gaan, woedt ook hevig in Duitsland. De Duitse binnenlandminister Horst Seehofer (CSU) heeft daar vluchtelingen gewaarschuwd dat ze hun asielstatus kunnen verliezen. In ons land werd de praktijk vorige week nog aangeklaagd door het Antwerpse OCMW-raadslid Marco Laenens (N-VA). Maar volgens de in Duitsland bekende Syrische vluchteling Aras Bacho, die tevens blogger en columnist is, verdienen vluchtelingen het net om naar hun thuislanden zoals Syrië te reizen. Want enkel zo kunnen ze “een pauze nemen van de haat in Duitsland en hun familieleden bezoeken”.

“Als iemand die veel vluchtelingen kent die naar hun herkomstland op reis gaan, kan ik enkel zeggen: Deze mensen hebben het verdiend om rust te krijgen van de haat die in Duitsland voorkomt, en om hun familieleden te bezoeken en terug te keren”, aldus de bekende vluchteling Bacho op Twitter. “Ze hebben dat nodig”.

“Natuurlijk gaan we naar Syrië op reis!”

Aras Bacho (21), die in Duitsland onder meer schrijft voor de linkse outlets Vice en HuffPost, is niet aan zijn proefstuk toe. Al in 2017 schreef Bacho op HuffPost nog het volgende: “Natuurlijk gaan we naar Syrië op reis!”. En via OE24 verklaarde hij dat het vanzelfsprekend is dat vluchtelingen gebruik maken van valse papieren. Op Freitag, een openbare opinieblog, verklaarde Bacho dan weer waarom hij opzettelijk niet werkt en van een Duitse uitkering leeft: “Duitsland is mijn land niet, en ik zal dan ook nooit ofte nimmer voor dit land moeten werken”. Eind vorig jaar werd de jongeman nog veroordeeld tot 80 uren sociale dienstverlening wegens seksuele intimidatie.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer kondigde vorige week aan dat de overheid telkens een onderzoek zou starten zodra de administratie kennis krijgt van reizen naar herkomstlanden door vluchtelingen. “Als iemand, een Syrische vluchteling, geregeld op vakantie gaat naar Syrië, kan hij niet eerlijk beweren te worden vervolgd in Syrië”, zo verklaarde Seehofer in Bild am Sonntag. “We zouden hem dan moeten ontdoen van zijn vluchtelingenstatus.”