Het Syrische regeringsleger heeft Khan Sheikun in Idlib veroverd, nadat rebellen zich eerder uit de stad terugtrokken. De rebellen in het gebied worden aangevoerd door de aan al Qaida gelieerde jihadistische groepering Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Khan Sheikun was een belangrijk doelwit in de militaire campagne die eind april door het Syrische leger ingezet werd. Tot voor kort was het offensief stilgevallen, ondanks niet aflatende Russische luchtaanvallen. De rebellen in het gebied worden aangevoerd door de aan al Qaida gelieerde jihadistische groepering Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Spanning met Turkije

De provincie Idlib in het noordwesten van Syrië is het laatste grote gebied in het land dat nog in handen is van de rebellen. Sinds de opstand in 2011 uitbrak en vervolgens ontaardde in een burgeroorlog heeft de Syrische president Bashar al-Assad Syrië beetje bij beetje heroverd. Hij krijgt daarbij grote steun van Iran en Rusland.

Intussen zorgt het offensief in Idlib voor spanning met buurland Turkije. Ankara steunt verschillende rebellengroepen in het gebied en heeft er ook verschillende observatieposten opgezet. Turkije vreest ook voor tienduizenden vluchtelingen, moest de provincie in handen van Assad vallen. Enkele uren voordat het Syrische leger Khan Sheikun heroverde stuurde Turkije nog tanks en pantserwagens naar Idlib.

Twee jaar geleden vond er een gifgasaanval plaats in hetzelfde stadje. Daarbij kwamen 92 mensen om. De Verenigde Staten beschuldigden de Syrische regering ervan achter de aanval te zitten. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) voerde toen nog een vergeldingsaanval uit. De Syrische regering heeft steeds ontkend achter de aanval te zitten.