Samira Atillah, journaliste bij Apache en schrijfster, wordt beschuldigd van plagiaat. Volgens schrijfster Ann Lamon zou Atillah zelfs een veelpleger zijn. “Dit is bijzonder ernstig. Dit gaat om onversneden plagiaat en is hardnekkig recidive. Daarom is zwijgen niet langer een optie al is het maar om erger te voorkomen”, klinkt het op Facebook. 

Samira Atillah kende een korte carrière in de partijpolitiek als parlementair medewerker van Meryame Kitir (sp.a), maar vandaag is ze voornamelijk activiste. Ze schrijft regelmatig opiniestukken voor De Morgen, schrijft bijna dagelijks artikels voor het uiterst linkse Apache en bracht recent ook een boek uit over het leven in een vluchtelingenkamp.

Plagiaat-recidivist?

Maar, zo blijkt nu, daarbij maakte ze zich (opnieuw) schuldig aan plagiaat. Ann Lamon, ook schrijfster over het leven in vluchtelingenkampen, haalt in een Facebookbericht uit naar Atillah. “Dat ik het boek van Samira Atillah zou lezen ‘Zijn naam was Youssef’ was slechts een kwestie van tijd. Groot was mijn verbazing toen ik het las. Niet omwille van de onwaarheden die ik vast kwam te stellen maar omdat ze zich alwéér schuldig had gemaakt aan het onrechtmatig toe-eigenen van andermans teksten zonder de bron correct te vermelden.”

Alweer inderdaad, want Atillah is niet aan haar proefstuk toe, klinkt het. “Meerdere malen is ze de afgelopen jaren op de vingers getikt wanneer mensen plots hun werk ontdekten in artikels en opiniestukken in de klassieke en sociale media die zij louter met haar naam onderschreef. Geen correcte bronvermeldingen, geen vraag aan de auteurs in kwestie voorafgaand of ze hun teksten mocht gebruiken, gewoon schaamteloos recupereren voor eigen gebruik en eigenbelang. De veelvuldige berispingen die ze kreeg van gedupeerden hielden haar klaarblijkelijk niet tegen gezien ze nieuwe slachtoffers blijft maken.”

Auteurs die gekopieerd worden door Atillah en haar daar vervolgens op wijzen, worden steevast geblokkeerd. Een eerste slachtoffer dat het plagiaat wilde aankaarten was Marijke Lamon, de nicht van Ann Lamon. “Marijke werd nadien door Atillah digitaal de mond gesnoerd: geblokkeerd. Dat ze niet alleen is, want ik werd kort nadien ook geblokkeerd en als ik even rondvraag bij vrijwilligers telt het geblokkeerde clubje behoorlijk wat leden.”

Ann Lamon kondigt aan stappen te zullen ondernemen. “De dagvaarding van mijn advocaat vertrekt eerstdaags voor de geschonden auteursrechten, morele rechten en integriteitsrechten. Laat ons hopen dat deze casus het plagiaat voor altijd halt zal toeroepen en niet nog meer slachtoffers zal maken”, klinkt het. “Dit is bijzonder ernstig. Dit gaat om onversneden plagiaat en is hardnekkig recidive. Daarom is zwijgen niet langer een optie al is het maar om erger te voorkomen.”

(Lees hier de volledige Facebookpost.)