Klimaatactiviste Anuna De Wever is gisteren massaal uitgejouwd toen ze een speech wilde geven op Pukkelpop. Dat bevestigt Kyra Gantois, die ook aanwezig was, aan onze redactie. Op sociale media laten festivalgangers hun ongenoegen blijken. Zonet op Pukkelpop kwam Anuna De Wever haar defaitische mening over het klimaat voor de hele Boiler Room verkondigen”, aldus een aanwezige. “Ze werd onthaald met gejouw en boe-geroep. Terecht: politiek hoort niet op een festival.”

Gisteren opende het Limburgse festival Pukkelpop haar deuren. Opvallende aanwezige daarbij was Anuna De Wever. Ze kwam er niet (alleen) als festivalganger, maar ging er zelf ook het podium op. De organisatoren van het festival hadden Anuna, samen met enkele andere klimaatactivisten, uitgenodigd om er haar klimaat-ideologie te verkondigen voor het publiek. Maar dat werd niet door iedereen in dank afgenomen, integendeel.

“Politiek hoort niet op een festival”

Toen Anuna De Wever en co het podium betraden, ontstond er meteen een spontaan boegeroep en gefluit dat gedurende de hele speech aanhield. Dat is onder meer te zien op videobeelden ter plaatse (zie hierboven). Op sociale media spuwen aanwezige festivalgangers hun gal over het bizarre ‘optreden’ van de klimaatgoeroes.

“Zonet op Pukkelpop kwam Anuna De Wever haar defaitische mening over het klimaat voor de hele Boiler Room verkondigen. Ze werd onthaald met gejouw en boe-geroep. Terecht: politiek hoort niet op een festival”, aldus Wout Pattyn. “Klimaat is geen politiek! Juist, maar Anuna is zo politiek aangebrand dat ze geen boodschap over het klimaat meer brengt, maar een politieke boodschap. En ja, die is links. De bevolking is dit moe.”

Klimaatactiviste Kyra Gantois, regelmatig te zien aan de zijde van Anuna De Wever, bevestigt aan SCEPTR dat ze inderdaad op boegeroep en meer onthaald werden. “Ik vind het helemaal oké als jongeren het niet eens zijn met onze acties, maar ik vind dat een beetje respect altijd wel op zijn plaats is. Wij zijn ook nog steeds mensen met gevoelens en als er bier naar ons gegooid wordt is dat niet respectvol met elkaar omgaan”, aldus Gantois.

De organisatie van Pukkelpop zelf was niet bereikbaar voor commentaar.