De vakantie is bijna voorbij en dat zal iedereen voelen, tenminste als het afhangt van klimaatactiviste Anuna De Wever (Youth For Climate). Spijbelen voor het klimaat lukt immers niet als het vakantie is, maar vanaf 20 september wil De Wever opnieuw “wekelijks actievoeren”. Een spijbelbetoging zou dan weer elke maand moeten plaatsvinden. Dat brengt BELGA.

“We blijven wekelijks actievoeren en we zullen ook burgerlijk ongehoorzaam blijven”, zegt Anuna De Wever via BELGA, “want dat is de enige manier om gehoord te worden. Spijbelen wordt waarschijnlijk een maandelijks ding.” Of de mensen Anuna niet beu zijn, zeker na de hetze op Pukkelpop vorige week? “Eerlijk? Ik ben het ook beu, maar we gaan toch moeten verder doen. Al ga ik drie maanden naar Latijns-Amerika, dus de mensen zijn dan een tijdje van mij verlost.”

Anuna blikt ook even terug op Pukkelpop-heisa

“Er was al veel haat op sociale media, maar wat er op Pukkelpop is gebeurd, was er los over”, zegt ze verder nog over de incidenten die hebben plaatsgevonden op Pukkelpop. Nadat de eco-tiener werd uitgejouwd in de ‘Boiler Room’, zouden Anuna en haar vrienden nog belaagd zijn op de camping. “Ik vind dat heel angstaanjagend. Ik ben ook maar een 18-jarig meisje en ik probeer iets goeds te doen voor de wereld en te vechten voor iets waar ik in geloof.” 

Alleen, Anuna De Wever sliep tijdens dat hele gebeuren en had naar eigen zeggen weinig gemerkt van overlast. Dat zei ook Youth For Climate-kopstuk Kyra Gantois vandaag nog in SCEPTR: “Veel mensen stellen zich ook de vraag wat er gebeurd is en/of het wel gebeurd is, omdat ze geen bewijzen zien. [Ook vragen ze] waarom Anuna een klacht indient, aangezien ze […] zelf zegt dat ze niks gehoord of gezien heeft.