In het Franse departement Yvelines, nabij Parijs, zijn twee mannen veroordeeld voor diefstal van rookbommen en het in brand steken van een treinwagon. De twee, die banden hebben met anarchistische bewegingen en deelnamen aan verschillende betogingen van ‘gele hesjes’, kregen een gevangenisstraf van respectievelijk 2 jaar en 30 maanden. Daarnaast moeten ze van de rechter ook 180.000 euro betalen aan de Franse spoorwegbedrijven, waarvan de schade evenwel op meer dan 1 miljoen euro wordt geschat.

De feiten dateren van 10 november 2018. Twee mannen van 20 en 34 jaar drongen een wagon in een Frans station binnen met de bedoeling om rookbommen te stelen. Geslaagd in hun opzet besloten ze bij vertrek om de wagon in brand te steken. Dit volgens de Franse openbare aanklager om sporen uit te wissen, maar de mannen hielden vol niets met de brandstichting te maken te hebben.

De politie kwam de daders echter snel op het spoor door een op het plaats delict achtergelaten vest. DNA-onderzoek op de vest wees in de richting van de twee mannen, wiens GSM’s de politie eveneens wist te geolokaliseren in de buurt van het station. Onderzoek heeft verder aangetoond dat de twee nauwe banden hebben met anarchistische bewegingen en deelnamen aan verschillende protestacties van de ‘gele hesjes’-beweging. Mogelijks zouden de gestolen rookbommen zijn gebruikt bij één van de betogingen.

Franse rechter onverbiddelijk voor anarchisten: Gevangenisstraf en 180.000 euro schadevergoeding

De advocaat van de 20-jarige jongeman vroeg de Franse rechter nog om zijn cliënt met mildheid te behandelen. “Hij is geen crimineel”, klonk het bij de advocaat. “Hij is aangetrokken door politieke bewegingen en redenen die hij niet helemaal begrijpt.”

De Franse rechter was echter onverbiddelijk en veroordeelde de twee anarchisten tot een gevangenisstraf van respectievelijk 2 jaar, waarvan 9 maanden met uitstel, en 30 maanden, waarvan 6 met uitstel. Verder moeten ze de spoorwegbedrijven die schade leden zo’n 180.000 euro betalen. Nochtans wordt hun schade op meer dan 1,2 miljoen euro geraamd.