Uittredend minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) heeft in een interview met Het Laatste Nieuws het idee van een paars-groene regering definitief naar de prullenmand verwezen. “Een regering met zeven, acht partijen die onderling zo sterk verschillen? Nee”, klinkt het bij de liberale vicepremier. Een beter alternatief is volgens De Croo een “sobere” paars-gele regering, aangevuld met sp.a of CD&V.

Het idee om een federale paars-groene regering te vormen lijkt verleden tijd. Eerder deze week zouden informateurs Reynders en Vande Lanotte al hebben aangegeven dat Groen beter niet deelneemt aan nieuwe gesprekken. En zaterdag sluit ook uittredend minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) een paars-groene regering uit.

De positie van Groen en zusterpartij Ecolo stond al langer onder druk. Ecolo sprak namelijk een veto uit tegen N-VA en nam niet deel aan de gesprekken tussen de voornaamste partijvoorzitters. Omdat Groen zich heeft vastgebonden aan de Waalse ecologisten zou het spel nu definitief uitgespeeld zijn voor hen beide.

Sobere regering om gekibbel te vermijden: “Tien ministers in de plaats van veertien of vijftien

Uittredend vicepremier De Croo vindt het paars-groene verhaal te complex en schat de kans zeer klein in dat zijn partij in zo’n regering zou stappen. “Een regering met zeven, acht partijen die onderling zo sterk verschillen? Nee”, klinkt het bij hem. “Dat kan nooit een stabiele constructie zijn, ik zie dat niet zitten.”

Een regering vormen met MR, PS en N-VA ziet De Croo dus wel zitten. Voor de paars-gele optie is echter wel een vijfde partner nodig. Dat zou de sp.a of CD&V kunnen zijn. De Vlaamse socialisten zouden in dat opzicht op steun van de PS kunnen rekenen, terwijl de positie van CD&V gesterkt wordt door haar Vlaamse coalitiepartners – Open Vld en N-VA.

In ieder geval pleit De Croo voor een snelle regeringsvorming. En dat mag voor het liberale kopstuk deze keer een sobere en zelfs saaie uitgave zijn. “Tien ministers, in de plaats van veertien of vijftien”, stelt hij. “Hoe minder ministers, hoe minder ruzie ze met elkaar kunnen maken. Dat zou het land meer vooruithelpen, denk ik, dan een klassieke staatshervorming.” Partijgenoot Vincent Van Quickenborne pleitte vorige week echter wel nog voor een staatshervorming.

Lees ook:

Quid Groen? Almaci: “Blijven beschikbaar”