Het gemeentebestuur van Schaarbeek heeft een algemeen alcoholverbod uitgevaardigd om de overlast van illegale transitmigranten tegen te gaan. Dat meldt Bruzz. De illegalen gingen er de laatste dagen regelmatig met elkaar op de vuist en gedroegen zich ook bijzonder agressief naar buurtbewoners en politie.

De problematiek van zogenaamde transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen naar Groot-Brittannië) sleept al jaren aan in ons land. Momenteel zouden er in België ruim 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde regio’s voor veel overlast zorgt. Vooral in en rond het Brusselse en intussen beruchte Maximiliaanpark en het Noordstation ondervindt men de gevolgen van het probleem.

Alcohol

Maar sinds kort mogen de illegalen niet langer in het Noordstation logeren, waardoor het probleem zich verspreidt. “Nu er minder opvang is via het Maximiliaanpark, en de migranten evenmin in het Noordstation mogen verblijven, verplaatsen ze zich naar plaatsen in de buurt waar ze kunnen samenkomen”, reageert de kabinetschef van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi), Marc Weber. “Omdat het probleem van de migratie niet wordt aangepakt, verschuift het.”

In Schaarbeek vonden de afgelopen dagen verschillende zware vechtpartijen plaats. Daarbij zouden ook messen gebruikt zijn. De oorzaak: overmatig alcoholgebruik van de illegalen. “Sommige migranten trokken naar de nachtwinkels in Brabant- en Aarschotstraat om er goedkope alcohol te kopen, die ze in groep konden consumeren”, klinkt het. “Geregeld had je dan groepen van 10 à 15 man, die voor overlast zorgden en zich onder invloed van de alcohol agressief gedroegen naar de politie toe.”

Naast vechtpartijen en weerspannig gedrag ten opzichte van de hulpdiensten, zorgen de illegalen ook voor overlast voor buurtbewoners. Zo bouwen ze vanaf ‘s middags tot laat in de nacht in grote groepen luide feestjes op straat en gedragen ze zich naar verluidt erg gewelddadig.