“Je kan mensen niet zomaar gaan belasten als ze op de auto aangewezen zijn”. Aan het woord? Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) voor de verkiezingen over de kilometerheffing. Alleen wanneer er voldoende alternatieven zijn, konden de christendemocraten – dixit Ceyssens – akkoord gaan met een kilometerheffing, een verklaring die toen kaderde in de bocht van de Zweedse partijen met betrekking tot de nieuwe belasting. Enkele maanden later, na de verkiezingen, is de kilometerheffing opnieuw populair. Zo legde CD&V, volgens BELGA, de nieuwe belasting terug op tafel.

Terug naar april. In de aanloop naar de gewestelijke verkiezingen keerden meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en CD&V hun kar omtrent de kilometerheffing. De reden? Een gebrek aan draagvlak, althans volgens minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Waarnemers wezen echter ook naar de (succesvolle) campagne van het Vlaams Belang.

Hoewel de kilometerheffing, althans voor de verkiezingen, dood en begraven leek, doet ze aan de Vlaamse onderhandelingstafels opnieuw haar intrede. “Deze legislatuur zou de heffing op zijn minst moeten worden ingevoerd voor lichte vrachtwagens”, citeert BELGA een CD&V-onderhandelaar. “Daarnaast moet de voorbereiding starten om ze ook voor personenwagens van de grond te krijgen, eventueel nog een legislatuur later”, klinkt het.

“Vlamingen gaan echt niet in de file staan voor hun plezier”

De bocht van CD&V is opmerkelijk. “Je kan mensen niet zomaar gaan belasten als ze op de auto aangewezen zijn”, liet Ceyssens na het afschieten van de kilometerheffing weten. “Eerst en vooral moet er een volwaardig alternatief zijn. Daarna kan je gaan nadenken of het eerlijker is mensen te belasten voor het gebruik in plaats van het bezit van een auto”, klonk het.

Verder merkte de christendemocraat voor de verkiezingen op dat “Vlamingen […] echt niet in de file staan voor hun plezier […] maar door een gebrek aan openbaar vervoer”. “We hebben altijd gezegd dat een kilometerheffing gekoppeld moet zijn aan een alternatief, aan de uitbreiding van het openbaar vervoer en meer fietspaden, anders is het niet meer dan een belastingverhoging. Het verkeersprobleem en klimaatprobleem gaan we zo niet oplossen”, klonk het.