Het gerechtelijk onderzoek naar de samenzwering en fraude rond de adoptie van Congolese kindjes die bij Belgische adoptieouders werden geplaatst, zit in een eindfase. Dat melden Mediahuiskranten als Het Nieuwsblad. Het onderzoek bracht heel wat onregelmatigheden naar boven. Zeker vijf Congolese kindjes bleken ontvoerd te zijn na hun geboorte en als ‘weeskind’ te zijn aangeboden in ons land. “De onderzoeksrechter hoopt het gerechtelijke onderzoek in ­augustus af te ronden. We hebben aanwijzingen dat er in vijf gevallen sprake is van frauduleuze adoptie”, zo luidt het bij parketwoordvoerster Wenke Roggen.

Concreet zijn dus zeker vijf kinderen ontvoerd en als ‘weeskind’ aangeboden bij Belgische adoptieouders. Drie van deze vijf kinderen – de meisjes Samira, Zakiatu en Jaëlle (allen 7-8) – kregen na hun ontvoering zelfs een andere naam en geboortedatum. DNA-onderzoek bij vijftien andere levert voorlopig nog geen ander bewijs op.

“Dit heeft onze levens, die van de biologische ouders en van de kinderen compleet overhoop gehaald”

“Dit pijnlijke verhaal heeft onze levens, die van de biologische ouders en die van de kinderen compleet overhoop gehaald”, vertelt een van de Belgische ouderparen.

De spilfiguur in het fraude-onderzoek is een zekere Julienne Mpemba (41), een Belgisch-Congolese vrouw uit Namen. Zij heeft contacten tot in de hoogste politieke kringen in Congo alsook in deze van de Franse Gemeenschap in België.

De vrouw liet in oude interviews weten dat ze – toen al – zo’n 50 Congolese kindjes ‘een nieuwe toekomst’ ­bezorgd heeft, dus het is mogelijk dat slechts een fractie van de fraude is ontbloot. Mpemba is in verdenking gesteld voor mensenhandel van minderjarigen. De vrouw zat reeds enkele maanden in voorhechtenis, maar is in afwachting van haar proces nu vrijgelaten met een enkelband.

Adoptie in België duurt vaak half decennium

De affaire ontbloot een pijnlijke scheeftrekking in het Belgisch adoptiesysteem. Elk jaar blijven tal van potentiële gezinnen tevergeefs wachten op de goedkeuring van hun adoptie-aanvraag. Omdat de vraag zo groot is, worden mensen met slechte bedoelingen gemotiveerd om het aanbod te vergroten, zoals in bovenstaande geval. Eerder dit jaar bleek nog dat Belgisch Unicef-kopstuk Bernard Sintobin zou meegewerkt hebben aan kinderhandel uit Guatemala via een Waals adoptiebureau genaamd ‘Hacer Puente’.

Kind en Gezin stelt dat een volledige adoptieprocedure, van aanmelding tot aankomst van het adoptiekind, schommelt tussen 2 en 5 jaar. Let wel, dat betreft de adoptie van buitenlandse kinderen. De gezinnen die in 2014 een Belgisch adoptiekind verkregen, moesten maar liefst 5 tot 6 jaar wachten. Sinds 2015 worden binnenlandse aanvragen zelfs niet meer aanvaard. Dat is opmerkelijk, want in 2011 (de meest recente beschikbare cijfers) werden in België 19.578 abortussen uitgevoerd.