Steve Herman, de kopman van Vlaams Belang in Aalst die zijn partij tot boven de 17% loodste tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, is geblokkeerd op Facebook. Het gaat om een tijdelijke maatregel die het platform heeft opgelegd nadat hij zich kritisch opstelde tegenover de Gay Pride die plaatsvond in Londen vorige maand. Enkele mannen op een foto, alleen bedekt met handschoenen en kleine strings, benoemde Herman in de post als “walgelijke toestanden die moeten gestopt worden”.

Het hele jaar vinden er overal in het VK ‘prides’ plaats. Vorige maand was Londen aan de beurt. Zo’n pride vindt overdag plaats en passeert langs drukke plaatsen waar ook kinderen lopen. Problematisch vinden sommigen, want tijdens zo’n prides zijn er soms seksuele handelingen of obsceniteiten te zien. “Iedereen is wat hij is. Maar aan deze walgelijke wantoestanden (waar ook Aalsterse sp.a-gemeenteraadsleden aan deelnemen) moeten gestopt worden. Nog andere beelden plaats ik bewust niet, omdat Facebook me zou kunnen blokkeren”, zo schreef Vlaams Belang’er Herman.

Iedereen is wat hij is. Maar aan deze walgelijke wantoestanden (waar ook Aalsterse SP-A gemeenteraadsleden aan…

Publiée par Steve Herman sur Mercredi 7 août 2019

Herman (Vlaams Belang) na Facebook-hetze: “Mijn homovrienden keuren deze platvloerse parades evenzeer af.”

Herman werd echter alsnog (tijdelijk) geblokkeerd door Facebook. Zijn update werd immers meermaals gerapporteerd en als aanstootgevend bepaald. De holebigemeenschap heeft opgeroepen om virtuele knuffels te sturen, hetgeen men ook doet, al zijn er ook tal van haatboodschappen te lezen jegens Herman. Allerlei linkse organisaties hekelen evenzeer de update. Anderen merken dan weer op dat er op de foto niet zoveel te zien valt dat niet op Aalst Carnaval te zien is.

“Ik begrijp niet wat ik verkeerd heb gezegd”, zo reageert Herman op de hetze via Het Laatste Nieuws. “Ik blijf bij mijn standpunt: ik heb niks tegen om het even wie en heb homo’s onder mijn vrienden. Zij keuren deze platvloerse parades evenzeer af. Het is een kaakslag voor de deftige holebigemeenschap. Privé doen ze wat ze willen, niets op tegen. Dat ze zich vermaken in hun ‘dark rooms’, ik heb er niks op tegen. In het openbaar, waar kinderen bijstaan, dat kan ik niet goedkeuren. Dat mag van mij inderdaad afgeschaft worden. Er zijn grenzen aan het openlijk tentoongespreide ‘onfatsoen’ en wees gerust: ik ben niet preuts.”

Al sinds de 19de eeuw kent België via artikelen 383 en 385 van het strafwetboek een verbod op ‘openbare schennis van de goede zeden of zedenschennis’. Dat kan bijvoorbeeld gaan over openbare seks of exhibitionisme. De interpretatie van de wet wordt echter met de jaren steeds lakser en uitspraken minder frequent. Meestal blijven zo’n zaken bij een verwittiging, een proces-verbaal of zelfs helemaal niets.